De TT in Amersfoort

28 september 2011 om 00:00 Nieuws

Geen afgesloten stratencircuit in de binnenstad met ronkende motoren, stinkend rubber en uitdagende pitspoezen in strak leer. Maar een tjalk (100 ton) in de Eemhaven die door verschillende trekteams onder luide aanmoedigingen 100 meter door het kabbelende Eemwater werd getrokken. Wat een heerlijke dag met honderden bezoekers die dit ‘ Tjalk Trekken’ voor het goede doel kwamen aanschouwen. Onze burgemeester maakte een Hollywood-achtige entree in de kunstlimousine van Ron Jagers, die zijn gorilla’s aan weerszijden van de oldtimer in stevig tempo liet meerennen. Compleet met oortjes, donkere zonnebrillen, zwarte pakken en bobbels onder hun oksels schermden zij onze eerste burger af voor het publiek. Bij het openen van het portier ging iets mis en de heer Bolsius moest door het raampje naar buiten klimmen. Het ging ‘Lenige Lucas’ prima af en onder daverend applaus beklom hij het podium om de ‘ TieTie’ te openen. Samen met Cora Vonk, goudsmid en trouwambtenaar, mocht uw stukjesschrijver het feest aan elkaar praten. We hadden nog nooit samen iets gepresenteerd maar het duo ‘JoCo’ maakte er een onvergetelijke dag van. De initiatiefnemers van tjalk De Roode Kaat, Ger en Joke Verzijde waren er in geslaagd een programma samen te stellen dat klonk als een klok. De sterkste man van Nederland Jarno Harms was gestrikt om het trekgedeelte te presenteren samen met Dave Mossing, sterkste man van Amersfoort. Daar stond ik dan tussen de spierbundels van de FPA, Fight&Power Academy, waarvan de armen nog dikker waren dan mijn bovenbenen. Ook de imposante American Footballers The Untouchables namen deel, samen met een waterpoloteam van AZ&PC, de mannen van Trekkracht (Keiverplaatsers) en het Klokkenluidergilde waarin zelfs een schone dame op hoge hakken meetrok. Er waren allerlei nevenactiviteiten waaronder een betonnen bal die op een vat getild moest worden. Mocht je slagen, dan was een envelop met geldbedrag voor jou. Na een uitdagende oproep aan de goliaths van FPA ging ik eerst met de pet rond om geld op te halen voordat er een tilpoging door Gijs Boeijen werd gedaan. De blonde gigant slaagde cum laude voor deze krachttoer. Het geld stroomde binnen en in een mum van tijd had ik honderden euri tussen mijn presentatiekaartjes.

Voormalig freefighter Joop Kasteel liet zich ook niet kennen en toen ik de microfoon onder zijn neus duwde, schonk hij 100 ‘knaken’. De sympathieke reus kreeg de lachers op zijn hand en Jarno rekende het effe razendsnel om. ,,Dat is dan 250 gulden!”Alles stond zondag op de Eemkadeboulevard in het teken van twee goede doelen, namelijk ‘Doe een Wens’ en ‘Hoogvlieger’ waaraan op het eind van de dag het ingezamelde bedrag werd gedoneerd. Daar kwam ook nog eens 6500 euro bij van de benefietavond in De Flint. Het werd met trots overhandigd door Flint-directeur Harold Warmelink aan de beide stichtingen die een wens van kinderen met een levensbedreigende ziekte proberen te vervullen.

De muzikale omlijsting was met Blinde Ed, Nynke Geertsma, Eva Vleeskruyer en Peter Rip, een prima rustpunt tussen al dat machogeweld. Voor het duo ‘JoCo’ was het een slopende dag. We ploften uitgeput na afloop neer op de Vita Nova waar er netjes bami met een bal gehakt voor ons werd opgeschept. Die andere bal van 160 kilo is maandagmorgen door 8 medewerkers van Eemfors opgehaald!

Een uitermate tevreden,

Joop de Keijzer

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie