Meer sport, minder playstation

28 september 2011 om 00:00 Nieuws

De Fit2Play tour wordt dit jaar voor het eerst wordt gehouden en is bedoeld om het belang van meer bewegen en gezond eten te benadrukken. Coördinator van Fit2Play, Liz Gort, reageert enthousiast als zestig kinderen zich in het midden van winkelcentrum verzamelen. ,,Ze zijn allemaal vijftien minuten te vroeg, maar dat geeft niet want dan halen we ze vanachter hun computer en Playstation.” Dat twee FC Utrechtspelers het evenement bezoeken noemt zij zeer gunstig. ,,Het is echt een trekpleister. Bovendien willen kinderen vaak net zo zijn als de spelers. Dat kan kinderen stimuleren om, net als de spelers, meer te sporten en gezond te eten”, vertelt Gort.

Voetbalsterretjes trainen zich fit voor FC Utrecht KATTENBROEK - Jonge FC Utrecht fans stonden op woensdag 21 september oog in oog met de gedroomde voetbalsterren Mike van den Hoorn en Gévero Markiet, beiden uit de A-junioren. Tijdens de Fit2Play tour gaven de twee voetballers de kinderen tips over fit zijn. door Moni Wiltenburg

Handtekening

De tienjarige Nordin Galis vond van alle spelletjes het sprinten het leukst. ,,Dan kan je zien hoe snel je kan gaan”, zegt hij verlegen. Ondanks de leuke spelletjes geeft hij toe dat hij vooral erg benieuwd is naar de voetballers. ,,Wel jammer dat het geen spelers van Ajax zijn”, zegt hij. ,,Toch wil ik wel graag een handtekening hebben, hoor”, voegt hij er snel aan toe.

Daan Smink, vriend van Nordin en eveneens tien jaar, is wel fan van de Utrechtse voetbalclub. ,,Ik kom eigenlijk alleen voor de spelers”, vertelt Daan. Als hij hoort dat er twee spelers uit A-junioren komen, is hij teleurgesteld. ,,Mulenga vind ik namelijk heel goed.” Desalniettemin wijst hij Nordin enthousiast op de twee in trainingspak gestoken spelers als zij fier het plein op komen zetten.

Ondanks de niet aflatende stroom kinderen die zwaaien met hun pen en de spelers om een handtekening vragen, draait het evenement vooral om fitheid en daar heeft Gévero Markiet het druk mee. ,,Om fit te blijven eet ik elke dag gezond en ga ik op tijd naar bed”, zegt hij. De kinderen schrikken als hij ze vertelt dat een van de favoriete maaltijden, patat, maar één keer in de maand mag. ,,Verder eet ik alleen groente en fruit. Bovendien is het belangrijk om elke dag sporten”, drukt hij de kinderen op het hart.

Groente

Nordin wil, als hij groot is, ook voetballer worden. ,,Wel voor Ajax natuurlijk.” Het advies van Markiet om maar één keer in de maand patat te eten slaat hij nu al in de wind ,,Patat mag best iets meer”, zegt hij vertwijfeld. ,,Groente vind ik lekker dus dat is geen probleem. Ook voetbal ik elke dag een paar uur.” Ook Mike van den Hoorn heeft veel tips voor de toekomstige generatie stervoetballers. ,,Het is vooral belangrijk om fit te zijn, want dan kan je laten zien wat je in huis hebt”, legt Mike van den Hoorn uit. ,,Kinderen moeten elke dag sporten en niet playstationen.” Anders dan zijn teamgenoot Markiet gelooft hij niet zo in gezond eten, maar zweert hij bij pasta voor de wedstrijd. ,,Dat maakt mij sterk, zodat ik extra kan geven.”

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie