‘Het is een fantastische aanwinst’

31 augustus 2011 om 00:00 Nieuws

Het archief werd vorige week aangekocht op de internetveiling die werd georganiseerd na het faillissement van Omroep Amersfoort. Met een vrachtwagen haalden drie medewerkers van Archief Eemland het omroeparchief uit het voormalige pand van Omroep Amersfoort aan de Softwareweg. ,,We hebben de collectie veiliggesteld’’, zegt Dirk Steenbeek, Hoofd afdeling Archieven en Collecties bij Archief Eemland. ,,De collectie is eigendom van de gemeente. Wij beheren hem.’’ Via Archief Eemland bracht de gemeente een bod uit van 7600 euro uitgebracht op de collectie. Het bleek voldoende voor de aanschaf. ,,Het is een fantastische aanwinst. Een beeldarchief voor Amersfoort. Dat hadden we nooit meer kunnen aantreffen’’, weet Steenbeek.

Archief Eemland is blij met het omroeparchief AMERSFOORT - De overdracht van het beeld- en geluidarchief van Omroep Amersfoort aan Archief Eemland vond woensdagmiddag plaats. Het archief van de omroep bestaat uit meer dan drieduizend banden met beeldmateriaal dat teruggaat tot de jaren ’70. Voorlopig zijn de banden opgeslagen in 85 verhuisdozen die gestald zijn bij Verhuisbedrijf Pot. Als het nieuwe onderkomen van Archief Eemland in het nieuwe Eemhuis klaar is, krijgt het Omroeparchief daar een plekje.

door John Spijkerman

Veel tijd om het omroeparchief te kunnen bekijken was er niet, maar toch kon er al een eerste voorselectie worden gemaakt.,,Er zitten unieke opnamen bij’’, weet Steenbeek. ,,Zoals die van het voetbalfeest dat in 1988 in Amersfoort uitbrak toen het Nederlandse elftal Europees kampioen werd.’’ Ook zijn er luchtopnamen van Amersfoort uit 1989 en jaaroverzichten uit 1991 en 1997. Deze tot de verbeelding sprekende fragmenten worden gedigitaliseerd. Steenbeek denkt dat dit binnen twee maanden te realiseren moet zijn. Hij weet niet hoe het met de kwaliteit van de banden is gesteld. De eerste selectie moet daar ook duidelijkheid in brengen.

,,Onze eerste zorg was het veiligstellen van de collectie. Onze tweede zorg wordt het beschikbaar stellen van de collectie voor een groot publiek en digitaliseren.’’ Hoe dat in zijn werk zal gaan, kan Steenbeek nog niet zeggen. ,,Ik weet niet of we integraal gaan digitaliseren of stap voor stap.’’ Niet onbelangrijk lijkt het financiële aspect: digitaliseren kost veel geld. Erg kostbaar voor een gemeente die moet bezuinigen. Steenbeek denkt dat ook anderen een rol kunnen spelen bij het toegankelijk maken van de collectie. ,,Je kunt denken aan sponsoring. Bedrijven of instellingen die willen bijdragen.’’ Om de banden te kunnen bekijken is Archief Eemland afhankelijk van derden. De gemeente heeft de apparatuur die nodig is om het archief te kunnen bekijken niet gekocht. ,,Maar we kunnen niet alle hardware aanschaffen’’, relativeert Steenbeek. ,,Dan zouden we een apart depot nodig hebben.’’ Archief Eemland wacht op de verhuizing naar het Eemhuis. ,,Dan krijgen we een depot dat twee keer zo groot is.’’ De banden worden dan onder klimatologisch verantwoorde omstandigheden opgeslagen met een temperatuur van 16 tot 17 graden en een luchtvochtigheid van 55 procent.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie