Zorgen om bruggen in de stad

24 augustus 2011 om 00:00 Nieuws

De PvdA heeft de gemeente al een aantal keer vragen gesteld over het onderhoud van de bruggen in Amersfoort. Bewoners hebben meerdere malen signalen afgegeven. ,,En gesprekken met ambtenaren op het gemeentehuis wijzen ook uit dat het niet goed gaat met het onderhoud van de bruggen in Amersfoort. Dat kan grote gevolgen hebben,” steekt Smits Alvarez van wal.

‘Gemeente doet aan Grieks boekhouden’ AMERSFOORT - PvdA maakt zich zorgen over de staat van bruggen in de stad. ,,Grieks boekhouden is geen goed rentmeesterschap”, omschrijft PvdA-er Ramon Smits Alvarez de omgang van de gemeente met het onderwerp.

door Melissa Hofland

Als houten bruggen gebouwd worden, zijn deze zo’n 25 jaar houdbaar. Sommige iets langer, sommige iets korter. ,,Maar dan moet er wel onderhoud worden gepleegd. En het beste is het om dat te doen zo om de paar jaar. Dat is goed voor de brug, maar dat is ook financieel het meest gunstig”, weet Smits Alvarez. In Amersfoort Noord zijn de onderhoudsproblemen met houten bruggen het grootst in de wijken Liendert, Schothorst en Kattenbroek. Een voorbeeld is de brug bij de Bruggensingel, aan weerszijde van het Dopheide in Kattenbroek.

In 2000 werd al duidelijk dat er geld moest worden geïnvesteerd voor het onderhoud. Toen is de gemeente gaan sparen en heeft een meerjarenplan uitgezet. ,,Maar halverwege is de gemeente Grieks gaan boekhouden. Gelden uit het investeringsprogramma voor bruggen en viaducten is gebruikt voor het onderhoud van kademuren. Onderwijl zijn er wel in rap tempo allerlei nieuwe bruggen bijgekomen. Er is nu bijna geen geld meer om het onderhoud in fases te doen,’ aldus de verbolgen Smits Alvarez.

Meerdere malen trok PvdA aan de bel. ,,Men liep in 2004 al achter in het onderhoud. En toch zijn er andere keuzes gemaakt. Het is waarschijnlijk niet sexy genoeg om te investeren in bruggen. Waarschijnlijker is het sexier om overal en nergens nieuw asfalt aan te leggen”, denkt de PvdA-er. In 2009 heeft het Ministerie van VROM onderzoek gedaan naar de veiligheid van bruggen en viaducten in 80 gemeentes. ,,Toen scoorden maar liefst 65 gemeenten een onvoldoende. Amersfoort deed echter helemaal niet mee aan het onderzoek, dat vinden we raar. We willen weten waarom?”

De gemeente heeft in eerder stadium al aangegeven dat als bruggen niet veilig genoeg zijn, ze niet gesloten zullen worden. Het college geeft aan dat er dan wellicht een gebruiksbeperking komt. ,,Dat is toch omgekeerde wereld? Die bruggen zijn er toch niet voor niets? Op sommige plekken is het toch van groot belang dat ook vrachtwagens gebruik kunnen maken van een brug?”, vraagt Smits Alvarez zich af. Met zijn partijgenoten heeft hij wel ideeën voor oplossing van het probleem. ,,Er is nog wel geld in het onderhoudsbudget specifiek op wegen gericht”, weet Alvarez, De gemeente laat weten zich over de vragen en zorgen van de PvdA te buigen. Woordvoerder van de gemeente Otto van der Leest zegt daarover: we houden wel de formele procedure in acht. Binnen drie weken moeten wij de antwoorden van de PvdA beantwoorden. Dat zullen we ook doen.”

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie