Pandeigenaren aangeschreven

10 augustus 2011 om 00:00 Nieuws

Als proefproject werden begin maart eigenaren van vijf panden in de binnenstad aangeschreven. Het ging daarbij om twee panden aan de Havik en om panden aan de Conickstraat, de Kamp en de Nieuwstraat. Inwoners hebben de gemeente ook geïnformeerd over verpauperde en verwaarloosde panden in Amersfoort. Vervolgens werden in totaal zeven eigenaren aangeschreven.

Aanpakken verloedering binnenstad BINNENSTAD - Het verpauperen van panden in de binnenstad is het college van b en w een doorn in het oog. Eerder dit jaar werden eigenaren van sterk verwaarloosde panden aangeschreven op hun onderhoudsplicht. Inmiddels heeft de gemeente aan zeven pandeigenaren gevraagd onderhoud te plegen aan de buitenkant van hun panden. Afhankelijk van de resultaten van het nieuw ingezette beleid, kijkt het college hoe er in 2012 mee wordt omgegaan.

door John Spijkerman

De achtergrond voor de strengere houding van het Amersfoorts gemeentebestuur is de manier waarop sommige eigenaren omspringen met hun onroerend goed. De gemeente wil woonoverlast en verloedering in de binnenstad tegengaan. Vooral de wijze waarop ontwikkelaar Evert Schoonderbeek jarenlang moedwillig een aantal panden aan de Leusderweg liet verkrotten, was tegen het zere been. Politiek Amersfoort vond dat de gemeente wel wat strenger mocht optreden tegenover eigenaars die moedwillig hun onroerend goed lieten verslonzen. Inmiddels heeft Schoonderbeek een groot aantal van de verwaarloosde huisjes aan de Leusderweg laten slopen. Volgens het college is de sloop van de panden aan de Leusderweg mede op verzoek van het college gebeurd.

Voor de eigenaren die werden aangeschreven, is een plan van aanpak gemaakt. Eigenaren werden schriftelijk uitgenodigd voor de opname van hun pand. Daarbij werd gekeken naar de minimum bouweisen voor wat betreft veiligheid en gezondheid en de redelijke eisen van welstand. In een inspectierapport krijgen de eigenaren vervolgens te horen hoe de panden zijn beoordeeld. Eigenaren wordt dan schriftelijk gevraagd om maatregelen te nemen. B en w kondigen aan dat als eigenaren de gevraagde maatregelen niet vrijwillig nemen, de gemeente een juridisch handhavingstraject zal beginnen. Afhankelijk van de situatie kan dan een dwangsom of bestuursdwang worden opgelegd.

De hardere opstelling van de gemeente heeft al enkele resultaten opgeleverd. De eigenaar van het pand aan de Kamp 66 heeft na een gemeentelijke aanschrijving besloten zijn pand op te knappen. De eigenaren van panden aan de Lieve Vrouwestraat 48 en 50 en de Valkestraat 10 hebben de gemeente gezegd dat zij deze panden willen herontwikkelen. ,,Wij zullen de ontwikkelingen nauwkeurig volgen. Mocht het te lang duren, dan zullen we opnieuw actie ondernemen’’, stellen b en w strijdvaardig.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie