APWC ontbreekt op kampioenschap

3 augustus 2011 om 00:00 Sport

Het voortbestaan van de ruim 80-jarige club hing lange tijd aan een zijden draadje. Tot er onlangs een groep van zo’n 30 rasechte APWC’ers opstond en resoluut een einde maakte aan een onzekere periode op het sportpark aan de Keerkring na het opstappen van het bestuur. Ook voorlopig zonder een eerste en tweede seniorenelftal zien de nieuwe beleidsmakers van APWC voldoende mogelijkheden om hun vereniging in leven te houden.

Theo van den Hooff laat club niet in de steek AMERSFOORT - Wie wordt dit jaar de beste voetbalclub van Amersfoort? Die vraag wordt over ruim twee weken beantwoord als de finales van de jaarlijkse seniorenstrijd zijn afgewerkt. Op de accommodatie van AFC Quick 1890 verdedigt CJVV de titel die de zaterdagtweedeklasser vorig jaar op de velden van De Posthoorn in de wacht sleepte. Grote afwezige is dit keer APWC. De zondagvierdeklasser moest afzeggen vanwege een gebrek aan geschikte voetballers voor het spelen van een toernooi op een dergelijk niveau. door Balt Gmelig

APWC’er in hart en nieren

Tot de mannen die opstonden toen de nood het hoogst was, behoort Theo van den Hooff. Niet verrassend als je bedenkt wat de Amersfoorter in het verleden allemaal voor zijn club heeft betekend. Eigenlijk teveel om allemaal op te noemen. Wat heeft de APWC’er in hart en nieren niet gedaan bij de lokale vereniging, is een vraag die makkelijker kan worden beantwoord. Maar dat hoeft voor de bewoner van de Amersfoortse binnenstad niet. Hij laat zijn vrijwillige werkzaamheden graag de revue passeren.

,,Op mijn negentiende werd ik jeugdleider van een C-juniorenteam met daarin veel talenten die het eerste elftal van APWC haalden. In 1980 werd ik jeugdsecretaris en had totaal zo’n 25 jeugdteams onder mijn hoede, voor APWC begrippen een grote groep. Ik was inmiddels grensrechter van het eerste elftal. In 1983 kwam er een nieuw bestuur. Ik nam opnieuw het jeugdsecretariaat voor mijn rekening, dit keer samen met Wim van Hoorn. In 1987 werd ik wedstrijdsecretaris van de senioren, tot 1996. Ik ben toen een tijdje uit de organisatie gestapt, maar ik bleef wel grensrechter.”

Actief

Van den Hooff kon echter niet werkloos toekijken, vertelt hij nu jaren later. ,,Ik heb diverse hand- en spandiensten verleend, zoals het draaien van bardiensten, het leiden van bingoavonden en was als clubscheidsrechter actief, zowel bij de jeugd als bij de senioren.” Voor het trekken van de lijnen was de actieve Van de Hooff, sinds 1964 lid van APWC, ook niet te beroerd. ,,Dat deed ik regelmatig met Arie Brandsen. Verder ben ik diverse jaren de rechterhand van Sinterklaas geweest en bezocht met twee zwarte pieten de kinderen en kleinkinderen van de leden. Het geld, wat ik daarmee verdiende, kwam ten goede aan de jeugdafdeling van de vereniging.”

Een functie in het bestuur van APWC kon ook niet uitblijven. ,,In 2000 ben ik voorzitter geworden. Die functie heb ik zo’n anderhalf jaar uitgeoefend en ben toen weer verder gegaan als grensrechter. Tot ik het tijd vond dat een ander het moest overnemen. Helaas viel Frits Schimmel halverwege vorig seizoen door blessures weg en heb ik het vlaggetje weer opgepakt tot en met het einde van het seizoen.”

Problemen

Van den Hooff was niet verrast toen de problemen enkele maanden geleden voor zijn club verergerden. ,,APWC kent, net zoals vele andere verenigingen, ook zijn problemen. Het teruglopende ledenaantal is niet van het laatste jaar. Daarom is er nu ook een groep vrijwilligers opgestaan om daar verandering in te brengen. Het streven is om ieder jaar minimaal één nieuw seniorenteam en één nieuw juniorenteam bij de KNVB aan te melden. Of we dit ook gaan halen, is niet te voorspellen, maar het is goed om een poging te wagen.”

Over de bestaansrecht van APWC heeft Van den Hooff geen twijfels. ,,APWC zal altijd zijn bestaansrecht blijven houden. De club bestaat al ruim 80 jaar en kent een rijke geschiedenis. Maar het is nu wel zaak om de club te laten groeien. En dan met name qua ledenaantal. Daar zijn we nu druk mee bezig.”

Ledenvergadering

Van den Hooff zag voor zichzelf geen rol weggelegd toen hij enkele maanden geleden de deur van het clubhuis binnenstapte om de voor de club beslissende ledenvergadering bij te wonen. ,,Toen werd duidelijk dat diverse bestuursleden opstapten en kregen we meteen de vraag voorgeschoteld of de vereniging diende te blijven bestaan of zichzelf moest opheffen. Voor de start van de vergadering was ik niet van plan enige activiteiten te gaan ontplooien. Maar nadat een aantal oud-bestuursleden opstond, sloot ik me bij hen aan om er alles aan te doen om de vereniging in leven te houden.”

,,Er moeten structurele oplossingen voor bepaalde knelpunten komen, “ vervolgt de APWC’er. ,,Welke dat exact zijn, wordt intern besproken. Met de groep vrijwilligers zijn we daar inmiddels al mee begonnen. En er is inmiddels al flink wat vooruitgang op verschillende vlakken geboekt. Ik zal me, samen met een aantal andere clubfanaten, voorlopig bezig houden met de accommodatie, met name onderhoudswerkzaamheden en het herinrichten van de keuken, waar we inmiddels andere apparatuur voor hebben gekregen. “

Amersfoorts voetbalkampioenschap

Zonder APWC, vier jaar geleden nog winnaar van het Amersfoortse voetbalkampioenschap en drie keer (1987, 2000 en 2008) organisator van het toernooi, is het AVK gedevalueerd. ,,Dat wil ik niet zeggen, “ reageert Van den Hooff. ,,Maar het blijft natuurlijk doodzonde dat een club als APWC ontbreekt. Alle dertien Amersfoortse clubs horen deel te nemen aan het AVK, dus ook APWC. Helaas is dat dit jaar niet haalbaar. Maar volgend jaar zijn we er weer bij, dat is ons streven.”

Met een lager spelend team op zaterdag 13 augustus tegen Amsvorde aantreden, is voor Van den Hooff geen optie. ,,Dat is niet reeël. Het verschil tussen een eerste elftal en bijvoorbeeld een derde of vierde elftal is simpelweg te groot. Zowel voetballend als conditioneel, hoe spijtig ook. Ik denk dat dit de beste oplossing is. Ook al ontbreekt APWC dan helaas wel dit jaar.”

De afwezigheid van zijn club op het komende AVK laat Van den Hoof niet weerhouden van een bezoek aan de wedstrijden op de velden van Quick. ,,Het is voor mij geen reden om weg te blijven. Ik hou van voetbal en zal zeker gaan kijken, ook naar de APWC-ers die ons helaas moesten verlaten en nu bij een andere club voetballen. Het zal wel wennen zijn om rasechte APWC’ers in een ander shirt te zien spelen.”

Ook met een representatief elftal had Van den Hooff zich niet aan een voorspelling over de kansen van APWC durven te wagen. ,,Dat is koffiedik kijken. Zoiets hangt af van de sterkte van je selectie. Die vraag kan ik nu dus niet beantwoorden. Het is wel zo dat wij vier keer in de finale hebben gestaan en het toernooi zelfs een keer als winnaar hebben afgesloten. Het is volgens mij nu een zekerheidje dat Hoogland met de titel gaat strijken, gezien de sterkte van het eerste elftal.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie