‘De Arnhemsestraat leeft weer’

3 augustus 2011 om 00:00 Nieuws

Eigenaar Erik Andringa van High Tension Leatherwear is erover verbaasd dat juist tijdens de economische crisis de omslag plaatsvond. ,,Op 1 september opent The General Store hier de deuren en dan zijn op één na alle winkelruimtes weer verhuurd”, aldus Andringa. ,,Hoe dat komt? Het zijn allemaal enthousiaste specialisten die zich hier hebben gevestigd. Kijk maar naar Beans & Beagles - waar je op het terrasje lekker kunt eten en drinken- , Allsize Shop met modieuze kleding voor ‘de brede man’, het Russische winkeltje, Used Products en English Tearoom The May Flower om er een paar te noemen.” Hij houdt even in en vervolgt lachend. ,,Je zou kunnen zeggen dat het allemaal zalmen zijn, heerlijke vakidioten die tegen de stroom inzwemmen.”

Leegstand in winkelstraat bijna voorbij AMERSFOORT - De Arnhemsestraat kampte vanaf 2006 met hardnekkige leegstand. De winkeliers zagen met lede ogen aan hoe de ene na de andere winkel de deuren sloot en hoe de sfeer in de ooit zo gezellige winkelstraat veranderde. In 2007 stonden zelfs zeven winkelpanden leeg, maar het tij is inmiddels gekeerd. De meeste winkelruimtes zijn de afgelopen paar jaar gevuld en de gezelligheid is weer helemaal terug.

door André van der Velde

De nieuwe zaken sluiten volgens hem perfect aan bij de andere specialisten zoals Stots Optiek, De Vries slaapcomfort, Ten Hagen Naaimachines, Matser Design en Electronicawinkel Ten Hove. ,,En Multi-Vlaai is naar de overkant verhuisd waardoor ze nu ook een terrasje kunnen hebben. Ook dat maakt de straat levendiger”, aldus Andringa. ,,De straat is nu vol met winkels die ook allemaal veel leuker zijn dan webwinkels. Hier heb je kwaliteit, service en persoonlijk contact. En”, benadrukt hij, ,,het is hier weer gezellig, de straat leeft weer.”

Andringa luidde in 2006 de noodklok over de om zich heen grijpende leegstand. ,,Het was hier een kaal leeg gat. Wat we daarom hebben gedaan is het vullen van de lege etalages. Er kwam verlichting in en we hielden de panden schoon. Daardoor zag de straat er niet zo troosteloos meer uit.” Toch bleven de klanten weg. ,,Het was echt desolaat hier, met name in 2009. Toen was het echt dramatisch slecht en ik heb toen zelfs ook overwogen weg te gaan.” Andringa is gebleven en hoewel hij trots is op het herstel van ‘zijn’ straat, beseft hij dat er nog wel wat stappen gezet moeten worden. ,,Een grote ergernis is dat mensen hier de hele dag doorheen fietsen. Ook willen we aansluiting bij festiviteiten als Dias Latinos en Spoffin.”

,,We willen de straat mooier maken door bijvoorbeeld plantenbakken of vlaggen”, vult mede-eigenaar Anatolii Safo van het Russische winkeltje aan. ,,Wij krijgen we nog dagelijks mensen die zeggen totaal niet te weten dat er zo’n leuk winkeltje in Amersfoort is.”

Ook Eigenaar Gé Verhoeff van Florale Haircare (groot- en kleinhandel voor de uiterlijke verzorging) krijgt dat vaak te horen. ,,Langzaam maar zeker gaan we de goede kant op”, zegt hij, ,,maar we zijn er nog niet. We moeten bijvoorbeeld als A-locatie aan de gemeente betalen, dan moet de gemeente hiervan ook een A-locatie maken”, aldus Verhoeff.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie