Golfkampioenschappen op de Hoge Kleij

27 juli 2011 om 00:00 Sport

Het wordt een uitgelezen kans voor golfers die geen lid zijn van de Leusdense golfclub. Voor slechts € 67,50 kan gespeeld worden. Dat is dan inclusief de zogenaamde greenfee, diner en entertainment. Een koopje als men bedenkt dat men al gauw € 80,- op tafel moet leggen om een keer op de Hoge Kleij te mogen spelen. Het maximale aantal deelnemers dat 19 augustus mee mag doen is bepaald op 60. Als er meer aanmeldingen zijn zal er worden geselecteerd. Bob en Roos willen graag een redelijke verhouding tussen leden en niet-leden van de club.

AMERSFOORT/ LEUSDEN - Alweer voor de 33e keer wordt op vrijdag 19 augustus gestreden om het Amersfoortse golfkampioenschap. Nadrukkelijk zijn ook inwoners van Amersfoort en Leusden welkom om zich in te schrijven. De kampioenschappen werden al gehouden voordat de befaamde Hoge Kleij in 1985 werd opgericht. Elke twee jaar wordt gezocht naar een echtpaar dat het toernooi twee keer wil organiseren. Dit jaar hebben Leusdenaren Bob en Roos Boerma het initiatief genomen om het evenement in goede banen te leiden. door Frits van Breda

Lage handicap

Ook zal er onderscheid gemaakt worden tussen mannen en vrouwen met een zogenaamde lage handicap en deelnemers die als recreant mee mogen doen. Het komt er simpelweg op neer dat de baan beschikt over 18 holes die door een professional in 72 slagen gehaald zou moeten worden. Elke slag meer bepaalt de zogenaamde handicap van de speler.

De minder ervaren spelers mogen meedoen als ze een handicap hebben van 0 tot 18. De eerste prijs is de in golfkringen bekende traditionele groene blazer. De wat mindere spelers mogen meedoen als ze een handicap hebben van 19 tot 36. De heren zullen minimaal 6045 meter moeten afleggen om alle 18 holes langs te gaan. Voor de dames bestaat de afstand nog altijd uit precies 5242 meter.

Het initiatief tot het oprichten van een Leusdense Golfclub dateert van 1974. Het duurde tot 1984 totdat de gemeente en de eigenaar van de grond BV Den Treek-Henschoten verklaarden mee te zullen werken om de club aan de nodige vergunningen te helpen. In november van dat jaar kwamen er 1000 belangstellenden opdraven om zich te laten voorlichten over de plannen. Het merendeel schreef zich ook daadwerkelijk in als lid. Op dit moment zijn er tussen de 900 en 950 lid van de Hoge Kleij.

Fraaiste golfbaan

De grote aantrekkingskracht van de golfbaan komt mede omdat het één van de fraaiste banen van Nederland is. ,,We staan op de tiende plaats”, aldus Bob Boerma. Het huidige bestuur streeft ernaar om te stijgen naar de vijfde plaats. Om dit te bereiken is men bezig met het geleidelijk renoveren van de baan. Voor goede spelers wordt het allemaal wat moeilijker. De recreanten maakt de veranderingen niet veel uit.

Bob en Roos Boerma willen niet horen dat lidmaatschap van de Hoge Kleij een elitaire aangelegenheid is. ,,Een seizoenkaart bij FC Utrecht kost toch ook zo’n 800 euro. Je kunt dan alleen naar de wedstrijden gaan van die club. Een jaarlidmaatschap bij de Hoge Kleij kost 200 euro per jaar meer. Je kunt dan echter bijna onbeperkt spelen”, legt Bob Boerma uit. Wel geeft hij toe dat er ook nog eenmalig 5500 euro betaald moet worden. Dat bedrag is waardevast en wordt teruggegeven bij het opzeggen van het lidmaatschap.

Ballotage

Toch blijkt niet iedereen die belangstelling heeft lid te kunnen worden. Om te beginnen is er sprake van ballotage. Drie leden zullen moeten verklaren waarom het aspirant lid toe zou moeten kunnen treden tot de club. Dan is er nog een ‘aannamecommissie’ die uiteindelijk de doorslag moet geven. Er wordt een extra punt gegeven voor inwoners van Leusden en Amersfoort. Ook familieleden krijgen een voorkeursbehandeling. Tegenwoordig mikt men ook op jongere leden. Ook zij krijgen een extra punt toegewezen. ,,Misschien toch een beetje exclusief”, vindt Bob Boerma bij nader inzien. Hij voegt er direct aan toe dat de leden zich vooral prettig moeten voelen bij de club.

De inschrijving voor het 33e golftoernooi is inmiddels mogelijk. Nadere informatie is te vinden op de website www.hogekleij.nl. Hier is ook het inschrijfformulier te vinden. Nadrukkelijk wordt er op gewezen dat aanmelding per mail niet mogelijk is. Aanmelden kan schriftelijk of per fax. Uiterlijk vrijdag 19 augustus moeten de inschrijfformulieren binnen zijn.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie