Scenecs steeds internationaler

27 juli 2011 om 00:00 Nieuws

Filmfestival Scenecs biedt nieuwe regisseurs en producenten van films en documentaires een podium om zich aan een groot publiek te presenteren. In relatief korte tijd heeft het festival zijn bestaansrecht bewezen en het is inmiddels niet meer weg te denken uit Amersfoort. De zesde editie vindt plaats van woensdag 2 t/m zondag 6 november.

Inzendingen uit maar liefst 21 landen AMERSFOORT - Filmfestival Scenecs wordt alsmaar internationaler. Waren er vorig jaar zeventig inzendingen uit zeven landen, nu zijn 93 films ingezonden uit maar liefst 21 landen. Festivaldirecteur Arya Tariverdi is daarmee dik tevreden. ,,Dat is een enorme groei, zo sterk hebben we dat nog nooit eerder gehad”,vertelt hij, om lachend te vervolgen: ,,We gaan nu geen films meer toelaten. Lijkt me wel genoeg zo.” door André van der Velde

Deelnemende landen zijn dit jaar onder meer Italië, Kroatië, de Verenigde Staten, België, Engeland, IJsland, Brazilië, Rusland, Polen, Duitsland, Iran en Litouwen. ,,Scenecs wordt duidelijk ook buiten Nederland opgepakt”, concludeert Tariverdi trots. Volgens hem is in de toename de hand te zien van de nieuwe programmeur van het filmfestival, Jasper Tonnon. Hij werkt bij Cinema.nl van de VPRO en is al langer betrokken bij Scenecs. .

Met de nieuwe programmeur is ook een andere werkwijze ingevoerd, aldus de Amersfoortse filmfestival-directeur. ,,We zijn dit jaar begonnen met actief selecteren. Zo zijn we voor het eerst op zoek gegaan naar films die interessant zijn voor de Amersfoorters. Die hebben we geboekt en op het programma gezet. De voorgaande jaren werd daarentegen een keuze gemaakt uit het aanbod. De kwaliteit is hierdoor verbeterd.”

De deadline voor de inzendingen ligt op 30 september. Binnenkort worden de affiches voor de nieuwe editie van het filmfestijn verspreid. Eyecatcher daarop is het nieuwe gezicht van Scenecs, het roodharige model Dian Biemans.

Een bijzondere vernieuwing binnen Scenecs is dat mogelijk wordt aangesloten bij een andere gemeente, Hilversum. Tariverdi: ,,Waarom Hilversum? In die gemeente is heel veel kennis en expertise op het gebied van televisie en film waarvan we gebruik willen maken. We zouden bijvoorbeeld samen kunnen werken met de Media Academie.” De samenwerking met Hilversum is overigens nog niet zeker. ,,Die gemeente moet daarover nog beslissen, dus we moeten nog even afwachten.”

Net als de voorgaande twee edities van Scenecs vindt ook dit jaar weer het project Mijn Wijk! plaats. Elke Amersfoorter kan een film maken over iets of iemand uit een wijk in Amersfoort. ,,Dit kan over van alles gaan wonen, werken, spelen. En er zijn drie categorieën: fictie, documentaire en diversiteit.” Tariverdi benadrukt dat het gebrek aan ervaring of apparatuur geen beletsel hoeft te zijn: ,,Scenecs helpt de inzenders hierbij. Ze kunnen een camera lenen of hulp krijgen bij editen.” Voortrekker van Mijn Wijk! is overigens Joop de Keijzer, bekend van onder meer zijn wekelijkse column in DeStadAmersfoort.nl. De films van Mijn Wijk! worden op 3 november vertoond in De Kamers.

uMeer info op www.scenecs.com.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie