Afbeelding
BDU

Waterschap Vallei&Eem uit Leusden

17 augustus 2011 om 00:00 Achtergrond

Het is de taak van Waterschap Vallei&Eem om te zorgen voor veilige dijken, optimale waterstanden, het zuiveren van afvalwater en schoon oppervlaktewater. Waterschap Vallei&Eem werkt in het gebied tussen de Utrechtse Heuvelrug, de Randmeren, de Veluwe en de Nederrijn.

AMERSFOORT/LEUSDEN - Naar verwachting vertrekt het Waterschap Vallei&Eem in het voorjaar van 2012 definitief uit Leusden. De 180 mensen die werken op het hoofdkantoor, verhuizen dan voor een groot deel naar Apeldoorn. Het waterschap gaat het thuiswerken onder het personeel stimuleren en er komen wat werkplekken op een ‘satellietvestiging’ op de rioolwaterzuivering in Amersfoort. door John Spijkerman

Zo’n 15 jaar geleden werd het hoofdkantoor van het Waterschap Vallei&Eem gevestigd in Leusden. In totaal werken er 220 personen bij het Waterschap Vallei&Eem. Vanwege een fusie met het Waterschap Veluwe, verdwijnt het hoofdkantoor van het waterschap nu uit Leusden. Het pand aan de Fokkerstraat in Leusden ligt tegen de Schammer en is eigendom van Waterschap Vallei&Eem. ,,Dat gaat in de verhuur of in de verkoop, maar in principe willen we het verkopen’’, vertelt woordvoerder Eric Keizer van het Waterschap Vallei&Eem. ,,Met ingang van 1 januari 2013 is er één waterschap, met één bestuur en één dijkgraaf.’’ Het nieuwe gefuseerde waterschap wordt gevestigd in Apeldoorn, waar het huidige hoofdkantoor van het Waterschap Veluwe is gevestigd. Het kantoor in Apeldoorn wordt verbouwd zodat de medewerkers van de twee waterschappen in één pand kunnen werken.

Woordvoerder Keizer legt uit waarom er voor Apeldoorn als vestigingsplaats is gekozen. ,,Het waterschap dat ontstaat, is grotendeels Gelders en Apeldoorn ligt iets centraler en is beter bereikbaar dan Amersfoort.’’ Begin januari 2012 fuseren de beide waterschappen op ambtelijk niveau en de planning is om per 1 januari 2013 de bestuurlijke fusie rond te hebben. Vanaf dat moment is er voor de huidige werkgebieden van beide waterschappen één nieuw waterschap. Vanaf 1 januari 2013 tot en met de landelijke verkiezingen medio 2014 wordt het nieuwe waterschap aangestuurd door een overgangsbestuur.

Zwaardere taken

De achtergrond voor de fusie van de twee waterschappen is deels financieel. De beide dagelijks besturen hebben de intentie uitgesproken om de komende jaren te bezuinigingen. Dit ook gelet op de landelijke ontwikkelingen die op de waterschappen afkomen. De fusie hangt ook samen met een toename van het aantal taken voor de waterschappen. ,,Er komen zwaardere taken af op de waterschappen’’, vertelt woordvoerder Keizer. Een deel van de rijkstaken komt te liggen bij de waterschappen. Dat geldt bijvoorbeeld voor het hoogwaterbeschermingsprogramma waarin de veiligheid van dijken centraal staat. ,,Nu doen we dat als waterschap in opdracht van het rijk, straks wordt het onze verantwoordelijkheid.’’ De verwachting is ook dat er door de fusie efficiënter kan worden gewerkt, legt waterschapwoordvoerder Keizer uit. De fusie moet in 2016 leiden tot een personeelsreductie van 30 fte. ,,Dat gebeurt via natuurlijk verloop.’’ Nu nog werken er bij de twee waterschappen samen zo’n 400 personen.

Kwetsbaar

De fusie tussen waterschappen lijkt wel op een herindeling van gemeenten. Ook daarbij wordt vaak gezegd dat grotere gemeenten een sterkere organisatie hebben dan kleinere en minder kwetsbaar zijn. ,,Met een grotere organisatie ben je minder kwetsbaar’’, meent Keizer. ,,Op sommige locaties hebben we nog eenmansposten. Bijvoorbeeld bij de calamiteitenorganisatie hebben we maar één persoon die verantwoordelijk is. Dat maakt een organisatie kwetsbaar. Niet alle personeelsleden van het waterschap zijn enthousiast over de verhuizing. ,,Het brengt wat weerstand met zich mee’’, erkent woordvoerder Keizer. ,,Dat is logisch want mensen moeten verder reizen.’’ Een deel van het personeel woont in en rond Leusden. ,,Het gaat hoogstens om de helft’’, schat Keizer. Toch zien de meeste medewerkers wel de logica van de fusie en van de verhuizing, meent de woordvoerder. ,,Zeventig procent van het personeel krijgt straks in Apeldoorn een eigen werkplek. Medewerkers krijgen ook veel faciliteiten om thuis te werken. ,,Dat scheelt in de huisvestingskosten. Door meer thuis te werken hoeft er minder te worden gereisd.’’

Niet al het personeel van het Waterschap hoeft straks helemaal naar Apeldoorn als ze op kantoor willen werken. Op een zogenaamde ‘satellietvestiging’ in Amersfoort komen werkplekken voor medewerkers die ‘even een paar uur willen werken’. Die satellietvestiging komt op de Rioolwaterzuivering in Amersfoort.

Nieuwe naam

Als de waterschappen straks gefuseerd zijn, krijgt het nieuwe waterschap ook een andere naam. Daarvoor is een prijsvraag uitgeschreven. Inmiddels zijn er al 300 inzendingen. Na de zomer besluiten de besturen welke naam er wordt gekozen uit alle inzendingen.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie