Vervanging kademuren op schema

20 juli 2011 om 00:00 Nieuws

In verband met de bouwvakantie ligt het werk stil, maar de verwachting is dat de werkzaamheden aan de Westsingel in september kunnen worden afgerond. Vanaf 8 augustus tot half november zijn de kademuren aan de Weverssingel aan de beurt.

Lindes nemen de plaats in van kastanjebomen BINNENSTAD - Langs de Westsingel tussen de Varkensmarkt en de Bollebrug en langs de Weverssingel tussen de Kamperbinnenpoort en de Blauwebruggang worden de kademuren vervangen. Aan de Westsingel wordt al vanaf april gewerkt aan de vervanging. De gemeente vervangt daar 145 meter van de meer dan 150 jaar oude kademuren.

Het is niet voor het eerst dat de kademuren in Amersfoort worden aangepakt. ,,Er zijn in het verleden ook wel stukjes aangepakt’’, weet projectleider Peter van Soelen van de gemeente Amersfoort. De werkzaamheden worden uitgevoerd door B. van Hees en Zonen uit Utrecht. Het bedrijf verricht veel restauratiewerkzaamheden.

Om de kademuren aan de Westsingel te vervangen zijn aan beide kanten van de muur tijdelijke damwanden geplaatst. De ruimte daartussen is de werkruimte. Het water wordt daaruit weggepompt. Vervolgens wordt de oude muur afgebroken. Daarna wordt een nieuwe basis gemaakt met een damwand en met met beton. Daar bovenop wordt de nieuwe kademuur gemetseld. Als de werkzaamheden voltooid zijn, zal de kademuur een stuk steviger zijn, verzekert Van Soelen. ,,Hij is nu echt gefundeerd op damwanden.’’

Het aanbrengen van de damwanden veroorzaakt trillingen. Daarom is voorafgaand aan de werkzaamheden berekend tot welk trillingsniveau er zonder schade kan worden gewerkt. Bij de werkzaamheden mag dit trillingsniveau niet worden overschreden. Voor alle zekerheid is bij alle woningen binnen 35 meter rondom de werkzaamheden een vooropname gedaan door het bureau Hanselman. Op die manier kan worden geconstateerd of de werkzaamheden schade veroorzaken aan de woningen.

Bijzonder is dat de in de nieuwe kademuur aan de Westsingel twee waterspuwers worden aangebracht. Deze waterspuwers worden ontworpen door de Amersfoortse kunstenaar Ton Mooy. Via de waterspuwers wordt het regenwater dat op de weg valt, afgevoerd in de singels. De nieuwe kademuren worden gemetseld met authentieke handvormige bakstenen. Door het gebruik van speciale kalkmortel kunnen muurplantjes, zoals de beschermde tongvaren, er goed groeien.

De kastanjebomen die langs de delen van de singels stonden waar gewerkt wordt, zijn begin maart gekapt. Het grootste deel leed aan de kastanjebloedingsziekte en zou de werkzaamheden niet overleven. Er komen nieuwe bomen voor in de plaats. De grote kastanje bij de Varkensmarkt is niet ziek en blijft staan. Bewoners zijn betrokken geweest bij de boomkeuze. Zij hebben in meerderheid gekozen voor de linde. Projectleider Van Soelen verwacht dat de linden in het vroege voorjaar van 2012 worden geplant. Als er in de toekomst in het gedeelte Westsingel, ’t Zand en Weverssingel nog meer zieke kastanjebomen worden vervangen, komen daar ook lindes voor in de plaats.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie