Soesterkwartier gezellig en gevarieerd winkelgebied

3 augustus 2011 om 00:00 Ondernemend

De fietsenwinkel van Frits van de Bunt is een van de winkels aan de Soesterweg, het tweede gezellige winkelgedeelte van het Soesterkwartier.

AMERSFOORT - Het Soesterkwartier, oorspronkelijk een woonwijk bedoeld voor de spoorwegarbeiders, heeft nog veel van haar authentieke vooroorlogse charme bewaard. In een tijd dat veel wijken een anonieme uitstraling hebben, heeft deze wijk nog steeds haar eigen karakter en eigen gezicht en beter nog haar eigen middenstand. De Noordewierweg en een deel van de Soesterweg zijn ouderwets gezellige winkelstraten, waar de kleine ondernemer nog steeds overheerst.

Authenticiteit, specialismen en ouderwetse gezelligheid en service én gratis voldoende parkeergelegenheid, dat zijn volgens patissier Hans van Gent en kaasboer Jeroen Kreijne de elementen die het winkelgebied van het Soesterkwartier zo aantrekkelijk maken, niet alleen voor bewoners van de wijk zelf, maar ook voor die van de omringende wijken. ,,Het is hier net even gemoedelijker dan in bijvoorbeeld de binnenstad, minder gehaast minder stress, eigenlijk hangt hier nog het oude dorpse sfeertje van vroeger, toen iedere wijk veel meer op zichzelf gericht was en de bewoners hun boodschappen, want zo heette shoppen toen nog, voornamelijk in de eigen wijk deden”, aldus Kreijne. Parkeren is geen probleem vertelt Van Gent: ,,Je betaalt hier niets voor het parkeren van je auto en je kunt het voertuig bovendien vaak nog voor de zaak kwijt die je wilt bezoeken. Verder is er een halte van de stadsbus in de straat, dus ook als je geen eigen vervoer hebt of slecht ter been bent, is het winkelcentrum prima bereikbaar.”

De grote variëteit aan winkels is een ander sterk punt van het winkelgebied. Van Gent: ,,Ook dat is iets wat vroeger heel gewoon was, maar in veel winkelstraten allang verdwenen. Gelukkig vind je hier nog een groot aantal kleine zelfstandige winkeliers, dat geeft dit winkelgebied toch een voorsprong boven de eenheidsworst die je soms elders tegenkomt. Hier zitten ze nog, de kledingzaak, de schoenenwinkel, de slager, de bakker, een zonnestudio, een drogist, een patisserie, de kaasspeciaalzaak en de fietsenmaker, maar ook een Chinees restaurant en een cafetaria en dan ben ik niet eens volledig want er zijn nog veel meer winkels, dit is gewoon een zeldzaam compleet winkelcentrum.”

Gezellig is eigenlijk altijd in het Soesterkwartierse winkelcentrum, maar af en toe is het nog gezelliger dan anders. Bijvoorbeeld wanneer de winkeliersvereniging iets organiseert en dat doet zij met grote regelmaat. Kreijne: ,,We grijpen elke gelegenheid aan om iets extra’s voor onze klanten te doen. We hebben acties voor Vaderdag en Moederdag of we houden een kleurwedstrijd. Dan hebben we in ieder geval twee grotere activiteiten, de kerstmarkt en de jaarmarkt natuurlijk. Die laatste duurt bij ons altijd twee dagen een zaterdag én een zondag en er staan niet alleen kraampjes, maar er is ook veel vertier, voor de kinderen. Er komen bezoekers uit de hele stad en daarbuiten op af, want iedereen weet de jaarmarkt op de Noordewierweg daar is het echt goed toeven.”

Hoe authentiek en ouderwets gezellig ze is, ook de Noordewierweg moet natuurlijk bij tijd en wijle wel een sprong voorwaarts maken. ,,Stilstand is achteruitgang”, vindt Van Gent, ,,de consument verandert dan moet de buurt wel meegaan, maar haar unieke karakter blijven we natuurlijk koesteren. Binnen nu en tweeënhalf jaar start hier de aanleg van een nieuw centrum. Er wordt een soort van centrumplein gecreëerd rondom de Emmaüskerk. Het is de bedoeling dat zich daar ook weer nieuwe bedrijvigheid vestigt, nog meer diversiteit dus.”

De toekomst van het winkelcentrum is zonnig. Van Gent: ,,Er zijn allerlei ontwikkelingen waar de winkeliers hier van profiteren. Bijvoorbeeld de toename van het aantal jonge gezinnen binnen de wijk. Steeds meer mensen ontdekken het Soesterkwartier als een wijk waar je veel woning voor je geld krijgt en waar het voor kinderen goed opgroeien is. Dan worden er in de toekomst vijfhonderd huizen gebouwd aan de Soesterweg, dat zijn zeker vijftienhonderd potentiële klanten. Als laatste zijn er nog de activiteiten die ontplooid worden op het Eemplein. Het is natuurlijk jammer dat er allemaal van die megawinkelbedrijven komen. Het zal voor de kleine zelfstandige moeilijk worden om daar tegenop te boksen, maar bang zijn we er niet voor. Het zorgt ook weer voor vertier en mensenstromen, juist dan kunnen wij gebruik maken van de aantrekkingskracht die diversiteit toch nog altijd op de consument heeft. Een deel van de bezoekers van het Eemplein zal onze kleinschaligheid zal verkiezen daar ben ik zeker van.”

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie