Onderwijsvakantie in Kenia

6 juli 2011 om 00:00 Nieuws

Rawee is docent op de vestiging ‘t Hooghe Landt van het Meridiaan College. In 2009 heeft hij al onder auspiciën van Edukans als werelddocent meegewerkt aan het versterken van de kwaliteit van onderwijs in Noord-Oeganda. Vanwege het succes van die missie is Rawee kort geleden ingegaan op het verzoek van Edukans om voor een tweede termijn mee te gaan als werelddocent. Van 9 tot 24 juli gaat hij met een team van docenten en schoolleiders aan het werk gaan bij de Maasai bij Kajiado in het zuiden van Kenia. In Kenia zitten de klassen overvol. Alle kinderen -ongeacht niveau - krijgen op dezelfde manier les waardoor vaak alleen de allerbeste leerlingen aandacht krijgen en het gewenste niveau halen. Ook de cultuur van de Maasai-stam botst regelmatig met datgene wat op school wordt onderwezen. Veel kinderen, vooral meisjes, verlaten vroegtijdig de school.

Werken aan kwaliteit onder-wijs bij Maasai AMERSFOORT - De Amersfoortse biologieleraar Hans Rawee (50) gaat op 9 juli voor twee weken naar Kenia. Samen met docenten in Kenia gaat hij werken aan het verbeteren van de onderwijskwaliteit daar. Rawee is een van de zesentwintig mensen uit het Nederlandse onderwijs die een deel van hun zomervakantie opofferen om mee te doen aan dit uitwisselingsproject Werelddocent, een initiatief van Edukans en de onderwijsvakbonden.

Samen met Keniaanse leerkrachten kijkt Rawee hoe deze problemen kunnen worden opgelost. ,,De gelijkwaardigheid van werelddocent is uniek’’, stelt Mildred Klarenbeek, projectleider bij Edukans, de ontwikkelingsorganisatie voor onderwijs. ,,Het is niet dat westerse docenten eens haarfijn aan arme mensen gaan uitleggen hoe ze les moeten geven. Het onderwijs heeft wereldwijd zoveel overeenkomsten. Iedereen heeft te maken met motivatie van docenten, medezeggenschap in het onderwijs of activerend leren.’’

De afgelopen twee jaar reisden 91 Nederlandse docenten naar India, Kenia, Burundi, Oeganda en Malawi. Allen zeggen na terugkomst met nieuwe energie in Nederland voor de klas te staan, innovatiever en creatiever te zijn. Hun ervaringen staan in het boekje ‘Elke dag een werelddocent’. Meer dan 100 docenten en onderwijskundigen hebben gesolliciteerd naar hun functie als werelddocent. Het project sluit aan bij de meerjarige onderwijsprogramma’s van Edukans en haar partners.

Sponsors

De komende jaren worden er diverse onderwijsprojecten in Kenia opgestart en onderhouden. Daarvoor is veel geld nodig. Edukans draagt al jaren de zorg over het juist besteden van de gelden. Net als andere werelddocenten probeert ook Hans Rawee sponsorgeld in te zamelen.

Via zijn informatieve sponsorsite http://werelddocentkenia.web-log.nl is er inmiddels meer dan 1500 euro aan sponsorgelden voor Kenia opgehaald. Andere bedrijven en/of particulieren die ook dit project financieel willen ondersteunen kunnen contact opnemen met Hans Rawee via zijn werelddocentkenia-site of via Edukans. Ook kan direct een bedrag worden overgemaakt op Giro 515 t.n.v. Stichting Edukans o.v.v. WD2011, Kenia, o.v.v. navisionnummer 0420493 (werelddocent Hans Rawee).

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie