Slechte resultaten RWA/Amfors

6 juli 2011 om 00:00 Nieuws

De RWA is een gemeenschappelijke regeling voor de sociale werkvoorziening waaraan de gemeenten Amersfoort, Baarn, Bunschoten, Leusden, Soest en Woudenberg meedoen. Voor de uitvoering van de Wet Sociale Werkvoorziening (WSW) worden veel meer kosten gemaakt, dan de subsidie die het rijk verleent. De verwachting is dat het subsidietekort voor de Wet Sociale Werkvoorziening (WSW) veel hoger ligt dan in voorafgaande jaren. Dat komt omdat de rijkssubsidie voor de WSW in 2012 drastisch zal verminderen.

AMERSFOORT - De bedrijfsresultaten voor RWA/Amfors zijn zorgelijk. Bij het opstellen van de begroting voor 2012 voor het RWA werd duidelijk dat het eigen vermogen van Amfors onder de 4,5 miljoen euro komt te liggen. In dat geval nemen de gemeenten 50 procent van het verlies voor hun rekening. Onduidelijk is nog om hoeveel geld het gaat.

door John Spijkerman

Het tekort dat ontstaat moet komen uit de exploitatie van Amfors. Maar als de resultaten van Amfors negatief zijn, moeten de tekorten worden aangevuld met geld uit het eigen vermogen van Amfors. Daardoor zal Amfors al in 2012 aanspraak moeten doen op het eigen vermogen. De kans is reëel dat het eigen vermogen van Amfors al in 2012 tot onder grens van 4,5 miljoen euro zakken. Als dat gebeurt, is de afspraak is dat de RWA-gemeenten dan moeten bijdragen in de aanvulling van dit tekort.

Omdat de gemeenten het niet aanlokkelijk vinden om jaarlijks de tekorten te moeten betalen en omdat er ook een herstructurering moet plaatsvinden van Amfors als Sociale Werkvoorzieningsbedrijf is afgesproken dat er toekomstscenario’s worden ontwikkeld voor RWA/Amfors. Een onderzoeksbureau krijgt opdracht om tot het uitwerken van ‘strategische opties voor Amfors tegen de achtergrond van een nieuw te ontwikkelen beleidsvisie van gemeente’.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie