‘Het blijven gewoon incidenten’

6 juli 2011 om 00:00 Nieuws

Hij bezocht vorige week dinsdagmorgen de Bilalschool en sprak met de directeur en docenten van de Islamitische basisschool. Kinderen van de Bilalschool waren bij het tweede incident betrokken. ,,De basis is dat respectloos handelen niet mag worden geaccepteerd, maar de Bilalschool zit al dertien jaar aan de Leusderweg. Hoeveel rouwstoeten zijn er in al die jaren al langs gereden? Ik wil het niet goed praten, maar het blijft een incident.’’

‘Praten met onderwijsveld over respect’ AMERSFOORT - Binnen een tijdsbestek van een maand ís Amersfoort opgeschrikt door twee incidenten waarbij allochtone kinderen een rouwstoet verstoorden. Burgemeester Bolsius houdt het op incidenten, maar benadrukt dat ‘respectloos gedrag absoluut onaanvaardbaar is’.

door John Spijkerman

Het college van b en w wil direct na de zomer met Amersfoortse scholen in gesprek hoe om te gaan met zaken als de verstoring van rouwstoeten. Respect tegenover overledenen en hun nabestaanden is een waarde die binnen iedere religie en levensbeschouwing geldt en verstoren gedrag hoort daar niet bij, vinden b en w. De incidenten houden de gemoederen wel bezig. ,,Ook bij mij thuis is het ook een issue, Mijn zoon heeft het ook over’’, vertelt de burgemeester. Het college benadrukt dat het volstrekt ontoelaatbaar is dat in Amersfoort uitvaartplechtigheden worden verstoord. Binnen de mogelijkheden die het college heeft, wordt alles in het werk gesteld om in de toekomst incidenten als deze te voorkomen. De felle reacties op de twee incidenten hebben Bolsius ook iets duidelijk gemaakt. ,,De publieke discussie verhardt snel en overschrijdt fatsoensnormen. Dat is de andere kant van het verhaal.’’

De politie is een onderzoek gestart naar de eerste verstoring van een rouwstoet door Marokkaanse jongeren eind mei. Daarbij scandeerden jongeren de leuze ‘Joden, joden, joden’. Het is niet duidelijk wie de daders zijn. In de afgelopen vijf jaren is bij de politie nooit eerder melding van een vergelijkbaar incident gedaan. Naar aanleiding van het incident is er met politie en justitie overleg gevoerd over de vervolgstappen als er verdachten zouden worden opgepakt. Bolsius wil niet vooruitlopen op de vraag wat er zou moeten gebeuren als de jongeren worden gepakt die de rouwstoet hebben verstoord. Hij zegt dat proces niet te willen beïnvloeden.

De wijkagent heeft naar aanleiding van het incident op de Bilalschool overleg gevoerd met de directie. De Bilalschool gaat een lesprogramma opstellen voor leerlingen. Kinderen moeten leren burger te zijn in de Nederlandse samenleving en om te gaan met verschillende meningen. Zodra duidelijk is welke kinderen de rouwstoet hebben verstoord, worden hun ouders aangesproken op dit gedrag en wordt bekeken of nadere maatregelen in de richting van de kinderen genomen worden.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie