'Praten met onderwijsveld over respect'

6 juli 2011 om 00:00 Nieuws

AMERSFOORT - Het college van b en w wil direct na de zomer met Amersfoortse scholen in gesprek hoe om te gaan met zaken als de verstoring van rouwstoeten. Respect tegenover overledenen en hun nabestaanden is een waarde die binnen iedere religie en levensbeschouwing geldt. Verstorend gedrag hoort daar niet bij, stelt het college.

Het college benadrukt dat het volstrekt ontoelaatbaar is dat in Amersfoort uitvaartplechtigheden worden verstoord. Waar mensen afscheid nemen van hun dierbaren, passen rust en respect. Het college zegt binnen - zijn mogelijkheden - alles in het werk te stellen om in de toekomst incidenten als deze te voorkomen.

De politie is een onderzoek gestart naar de eerste verstoring van een rouwstoet door Marokkaanse jongeren eind mei. Daarbij scandeerden jongeren de leuze 'Joden, joden, joden'. Er is ook contact geweest met de begrafenisondernemer. Uit het onderzoek van de politie is niet naar voren gekomen wie de daders zijn. Om een eventuele volgende keer adequaat te kunnen optreden, heeft de politie met de begrafenisondernemer de afspraak gemaakt dat bij een dergelijke situatie direct contact opgenomen wordt met de politie via alarmnummer 112. Het was voor de begrafenisondernemer de eerste keer in Amersfoort dat een dergelijk incident gebeurde. In de afgelopen vijf jaren is bij de politie ook niet eerder melding van een vergelijkbaar incident gedaan.

Een gevolg van de verstoring van de rouwstoet door leerlingen van de Bilalschool op 23 juni is dat de school een lesprogramma gaat opstellen voor de kinderen. Kinderen moeten leren burger te zijn in de Nederlandse samenleving en om te gaan met verschillende meningen. Zodra duidelijk is welke kinderen de rouwstoet hebben verstoord, zullen hun ouders worden aangesproken op dit gedrag en wordt bekeken of nadere maatregelen in de richting van de kinderen genomen worden. De burgemeester heeft contact gezocht met zowel de schooldirectie, het schoolbestuur, de betrokken familie als met de politie.

Naar aanleiding van het eerste incident is er met politie en justitie overleg gevoerd over de vervolgstappen wanneer verdachten van de verstoring in beeld zouden komen. Tot nu toe zijn er nog geen verdachten aangehouden. De wijkagent heeft naar aanleiding van het incident op de Bilalschool overleg gevoerd met de directie.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie