Socialsofa als ontmoetingsplek

15 juni 2011 om 00:00 Voorpagina

,,We bestaan 45 jaar en wilden iets bijzonders doen, iets anders dan een kortingsactie, maar juist iets van blijvende waarde”, vertellen Pauline Meijer en Marcel Kok. ,,Als mensen over hun interieur nadenken, doen ze dat vooral zittend. Tegelijkertijd stoorde het ons dat in de wijken veel bankjes verdwijnen als gevolg van bijvoorbeeld vandalisme. Kijk maar naar Park Schothorst. Zo ontstond het idee om letterlijk een bank terug te brengen in het straatbeeld”, vertelt Meijer. Via via hoorden ze zo’n twee jaar geleden van een project in Tilburg dat hen erg aansprak. ,,De cabaretière Karin Bruers begon daar in 2006 het zogenoemde 1000-bankjes project om de Tilburgers weer hun ontmoetingsplekken terug te geven. Zij ontwierp daarvoor de Socialsofa, een betonnen bank van 1500 kilo die vervolgens ‘bekleed’ wordt met mozaïeksteentjes.”

AMERSFOORT - Hij is onverwoestbaar, een kleurrijke lust voor het oog en zit ook nog eens heel comfortabel. Alleen de naam zal bij menigeen nog even wennen zijn: de Socialsofa. Kok Wooncenter schenkt ter gelegenheid van zijn 45-jarig bestaan de stad een exemplaar en Amersfoorters mogen zelf bepalen waar het gemozaïekte betonnen gevaarte komt te staan. Voorlopig is de sofa te bewonderen voor de deur van de woninginrichter aan de Hamseweg. Daar is hij zaterdag door eigenaresse Pauline Meijer en wethouder Mirjam Barendregt onthuld.

door André van der Velde

Begin 2010 werd contact gelegd met Bruers en zo kreeg de eerste Amersfoortse Socialsofa vorm. Het ontwerp dat is gebruikt, is gemaakt door kunstenaar Sjer Jacobs. ,,Hij heeft een eerder gemaakt ontwerp hiervoor ter beschikking gesteld”, verduidelijkt Meijer. ,,Het is heel mooi en heel toepasselijk ook: twee pratende figuren.”

Waar de Socialsofa komt te staan hangt van de Amersfoorters zelf af, stellen Kok en Meijer. ,,De gemeente heeft tien locaties geselecteerd en Amersfoorters kunnen op hun favoriete plek stemmen.” Stemmen kan tot en met 18 september via een stemformulier bij Kok Wooncenter of via facebook.com/kokwooncenter.

,,Maar we willen er ook bijvoornbeel scholen erbij betrekken en we zullen ook workshops verzorgen waarbij iedereen een klein model van de sofa zelf kan bemozaïeken. De opbrengst daarvan zal naar een goed kleinschalig doel in Amersfoort gaan.”

Wethouder Barendregt is blij met het initiatief. ,,Het is heel goed dat mensen nadenken over hoe je de openbare ruimte mooier kunt maken en daaraan ook - nu letterlijk - een steentje willen bijdragen.” Een voorkeur heeft ze niet. Een plek waar veel mensen langskomen is er ideaal voor, bijvoorbeeld bij de gedenksteen in Hoogland of bij het strandje in Kattenbroek. Ook het Waterwingebied is een heel mooie plek. We gaan het gebied opknappen en deze Socialsofa zou er perfect passen.”

De tien locaties zijn in Hoogland: Leo’s Oord; Gedenksteen Zevenhuizerstraat; Kraailandhof (bij school De Biezen); Bieshaarlaan – Overpad. In Kattenbroek: Luistergang; het strandje aan vijver Emiclaer. In Nieuwland: Sijsjespeergaarde – In het Waterpark. In Vathorst: Park bij de Laak. In Liendert/Rustenburg: Waterwingebied - De Horsten. En tenslotte in Zielhorst: de Albert Schweitzersingel in Parkje bij de Hermelijnvlinder.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie