‘Je gunt je eigen stad een echte marathon’

15 juni 2011 om 00:00 Achtergrond

,,In 2009 werden we van alle kanten gevraagd om een vervolg. Maar het organiseren van een dergelijk evenement is geen eenvoudige klus. 14 juni 2009 kostte ons maar liefst twee jaar voorbereiding. Maar bij mij bleef het kriebelen, je gunt je eigen stad immers een echte marathon”, vertelt Mik Borsten.

Tijdens de viering van Amersfoort 750 jaar, ruim twee jaar geleden, liepen tienduizend hardlopers over een volledig afgesloten Stadsring naar de finish van de Marathon Amersfoort. Destijds werd het evenement door de organisatie aangekondigd als eenmalig, maar inmiddels is bekend geworden dat het sportevenement - het grootste ooit in Amersfoort georganiseerd - op zondag 10 juni 2012 een vervolg krijgt. Initiatiefnemers Mik Borsten, Jaap Hengeveld en penningmeester Hans Leverman blikken alvast vooruit.

Eerder nog werkte sociëteit Amicitia aan het organiseren van een stadsmarathon in 2011 ter gelegenheid van haar 175-jarig bestaan. In de loop van vorig jaar vond het bestuur van de sociëteit de voorbereidingstijd te krap worden en werd besloten een kunstmanifestatie in plaats van een marathon te organiseren.

Na drie jaar dus nu een vervolg met enkele leden van de ‘oude club’. Krijgt Amersfoort vanaf nu jaarlijks een marathon? Volgens medeorganisator Jaap Hengeveld gaat dat echter niet gebeuren. ,,Een driejaarlijkse frequentie is juist een sterk punt. Als je een blik werpt op de Nederlandse loopkalender zie je dat je elke week wel ergens een marathon kunt lopen. Je moet dus flink concurreren. Door aan de ene kant een exclusief en gek parcours te bieden en het aan de andere kant driejaarlijks te organiseren, concurreren we veel beter met andere grote voorjaarsmarathons.”

In 2009 ging het parcours nog dwars door het NS-station, de brandweerkazerne en over het terrein van Dierenpark Amersfoort. ,,Het is zeker de bedoeling dat de deelnemers straks weer een apart parcours krijgen voorgeschoteld”, stelt Borsten. ,,Het verschil met de eerste editie is dat de route van de halve marathon in 2012 nagenoeg gelijk is aan de route van de 42 kilometer. Het gevolg is dat het publiek langs het parcours een deelnemer aan de hele afstand twee maal kan aanmoedigen. Maar het wordt verkeerstechnisch ook beter te organiseren. Je hoeft immers maar de helft aan afzettingen, verkeersregelaars en verversingsposten in te zetten.”

Volgens Borsten zijn de routes van de 1, de 5 en 10 kilometer inmiddels vastgesteld door de organisatie en zullen deze binnen afzienbare tijd worden bekendgemaakt. ,,We hebben een prachtige route uitgezet. De lopers gaan onder meer door de binnenstad en langs de Koppel. Start en finish is bij het Eemplein. Uiteraard alles onder voorbehoud van vergunning van de gemeente Amersfoort. Zodra er een intentie is voor akkoord, publiceren we de routes.”

Start en finish op het nieuwe Eemplein? Maar dat is toch nog een complete bouwput? Hengeveld neemt die vrees weg. ,,Het grootste deel van het nieuwe stadshart aan de Eem is dan opgeleverd. De gemeente vindt het juist een goede gedachte om hier te starten. Het wordt een flink stuk Eemplein promotie. En dat mag ook wel na alle perikelen met de start van de bouw.”

Inmiddels heeft de organisatie van de marathon een startsubsidie van de gemeente toegekend gekregen. Penningmeester Leverman: ,,Het voorschot is nodig omdat wij al zijn gestart met de voorbereidingen en dus kosten maken. Zo rond november dit jaar hopen we te horen op welk bedrag we definitief kunnen rekenen. Met deze middelen - en vergeet daarbij de bijdragen van onze sponsors niet - gaan we wederom een fantastisch loopevenement organiseren. Laat iedereen maar vast gaan trainen. Over een jaar is het zover.”

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie