Op zoek naar een nieuwe uitdaging

15 juni 2011 om 00:00 Nieuws

Marianne Riksen opende in juli 2001 haar kralenwinkel op De Kamp. ,,Ik was altijd al gek op kralen. Ik wilde iets op internet beginnen, maar mijn vriend zei dat ik beter een winkel kon openen, omdat mensen kralen graag willen vasthouden.” Het pand bleek al snel te klein. ,,Er kwamen zoveel klanten dat ik iets anders moest zoeken. Ik vond toen een ruimte aan de Grote Haag.” Liefhebbers uit Nederland, maar ook België en Duitsland kwamen naar de kralenwinkel. ,,We hebben onderdelen die je bij andere kralenwinkels vaak niet kunt krijgen en natuurlijk mooie sieraden.”

Eigenaresse Kraaloog stopt na tien jaar BINNENSTAD - Een winkel vol bakjes met kralen in alle kleuren van de regenboog, vitrinekasten met allerlei kralensieraden en alle mogelijke onderdeeltjes om oorbellen en kettingen te maken. Na tien jaar komt er mogelijk een einde aan kralenwinkel Kraaloog. Marianne Riksen (52), oprichtster en eigenaresse, wil op zoek naar een nieuwe uitdaging, maar opvolgers zijn moeilijk te vinden.

door Thalina Koeleman

Drie jaar geleden besloot de eigenaresse dat ze wilde stoppen met haar winkel. ,,Zo lang doe je er wel over om dit af te bouwen. Dan ben je er zelf ook helemaal zeker van.” Ze wilde een nieuwe uitdaging aangaan. ,,De passie voor de kralen is er nog wel, maar de passie voor het ondernemen is weg. De routine is er teveel in geslopen. Ik wil juist dat iets verrassend blijft”, vertelt ze.

,,Ik denk niet dat er iets bestaat dat ik de rest van mijn leven wil. Ik heb mijn hele leven al ongeveer twintig banen gehad. Ik wil blijven zoeken naar wat ik leuk vind.” Sinds een jaar is ze bezig met een opleiding tot veranderkundige. ,,Je leert kijken naar veranderprocessen in jezelf, relaties en de organisatie waar je werkt en hoe je deze kunt analyseren en beheersen. Ik heb geen werk hierna, maar ik ga waarschijnlijk vrijwilligerswerk doen. Ik kijk wel wat ik in de toekomst ga doen, als het maar iets creatiefs is.”

Riksen ging op zoek naar een opvolger voor haar winkel. ,,Op mijn advertenties kreeg ik geen enkele reactie. Verder heb ik het aan klanten verteld. Ik heb met acht mensen een gesprek gehad, maar daar is helaas niets uitgekomen. Maar vorige week meldden zich onverwachts nog twee mogelijke kandidaten.” Volgens de eigenaresse is het grootste obstakel voor het vinden van opvolgers het pand dat alleen te koop is en niet meer gehuurd kan worden. ,,Niet iedereen heeft het geld om het te kopen. Ook de slechte economie brengt onzekerheid met zich mee. Maar mensen maken al eeuwenlang kralen om zichzelf te versieren, dus ik denk dat kralen altijd blijven bestaan. En natuurlijk heeft ook niet iedereen de combinatie van zakelijk, creatief en sociaal.”

Marianne Riksen gaat haar kralenwinkel niet missen. ,,Ik heb niet zo snel dat ik iets mis. Ik heb hier een fijne tijd gehad, maar ik ga weer een nieuwe uitdaging aan.” Ze zou het wel jammer voor Amersfoort vinden als de winkel niet wordt voortgezet. ,,Ze verliezen dan een mooie speciaalzaak met een regionale functie.”

Haar passie voor kralen zal blijven. ,,Het is altijd mijn hobby geweest, dus ik blijf gewoon sieraden maken, bijvoorbeeld voor bij een nieuw jurkje”, zegt ze lachend.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie