Cay-Noya: tradities in modern jasje

1 juni 2011 om 00:00 Achtergrond

Cay-Noya vindt haar oorsprong in 1911. ,,De Vereeniging der Amersfoortsche Padvinders werd toen opgericht. Deze groep bestond uit zowel jongens als meisjes. De groep is in 1913 opgesplitst in een meisjes- en jongensgroep”, vertelt Van Doorn. ,,Wij zijn als jongensgroep zelfstandig doorgegaan.” Doordat de groep sterk groeide, werd de jongensgroep opgesplitst in Troep één en Troep twee. Deze eerste Troep kreeg rond 1937 uiteindelijk de naam Cay-Noya. Bastiaan Schonk (26), die zich voornamelijk bezig houdt met de festiviteiten rondom het 100-jarige bestaan, weet niet wat de reden van deze naam is. ,,We weten alleen dat het een Indiase zonnegod is. We zijn nu druk aan het zoeken in archieven naar de herkomst en andere leuke feitjes over de groep. We kwamen bijvoorbeeld oude liedbundels tegen, maar dit raadsel hebben we nog niet opgelost.”

AMERSFOORT - Kinderen die in uniform een vuurtje stoken, hutten bouwen en ingewikkelde knopen leggen. Dat is het beeld dat veel mensen hebben van scouting. Volgens Scoutinggroep Cay-Noya - die dit jaar honderd jaar bestaat - klopt dat beeld allang niet meer. ,,In ons programma en onze uitstraling zijn we een stuk moderner geworden”, vertelt Raymond van Doorn (29), voorzitter van het groepsbestuur. door Thalina Koeleman

De scoutinggroep is in de loop der jaren veranderd. De kniekousen, bretels en kwastjes aan de sokken zijn verleden tijd, maar het uniform is gebleven. ,,Het is niet meer het ouderwetse uniform, maar de moderne variant erop. Ik denk dat het gewoon een stukje traditie is, maar het uniform is ook heel handig om de groepen te onderscheiden”, vertelt Van Doorn. ,,Je moet niet met je mooie kleding op scouting komen, want je kleren worden toch vies”, vult Schonk aan.

Ook de activiteiten zijn aangepast aan de moderne ontwikkelingen. ,,De oude spellen zijn in een modern jasje gestopt, zodat het ook voor de jongens van nu leuk is”, stelt Schonk. ,,Als de jongens een dropping hebben, dan hebben we bijvoorbeeld opdrachten waarbij ze hun mobiel moet gebruiken . Toen we onlangs een zeilrace hielden, moesten ze zich voorbereiden via een speciaal gemaakte website”, vertelt de groepsvoorzitter. ,,Maar als het traditioneel is om naar buiten te gaan, dan zijn we inderdaad traditioneel”, zegt hij glimlachend.

Cay-Noya heeft momenteel 110 leden, met allemaal een andere achtergrond. ,,Er komen stoere jongens, maar ook minder stoere jongens, rijk of arm. Eigenlijk iedereen”, licht Schonk toe. ,,De jongens komen erachter dat in hun eentje achter een computer zitten best solitair kan zijn en dat het goed is om met anderen naar buiten te gaan. Ik denk dat scouting bijdraagt aan het tegengaan van de individualisering”, meent Van Doorn.

De grondlegger van de scouting is de Engelse militair Robert Baden-Powell. Begin twintigste eeuw schreef hij een boekje voor de opleiding van militairen in het Britse leger. Britse jongens gingen het echter nagespeeld. Hij besloot het boek te herschrijven en richtte daarna een eigen scoutinggroep op. Van het beeld dat scouting nog steeds militaristisch zou zijn, moeten Schonk en Van Doorn niets hebben. ,,Als je het mij vraagt, moet de wereld af van dat beeld”, stelt de groepsvoorzitter. ,,Je moet het gewoon zien als een groep kinderen in de leeftijd van 5 tot en met 21 jaar voor wie leuke dingen worden georganiseerd in de buitenlucht. Ik zie helemaal geen link meer met het leger.”

Momenteel is Cay-Noya druk met het jubileum. ,,We houden 20 augustus een Amersfoortdag, waar kinderen kennis kunnen maken met ons. Verder hebben we in november een reünie met oud-leden. Komend jaar willen we ook de nieuwe clubhuizen gaan herbouwen die afgebrand zijn”, licht Schonk toe. Verder zijn er geen grote toekomstplannen. ,,We willen door blijven gaan en blijven vernieuwen”, vertelt Van Doorn. ,,We zien de toekomst vol vertrouwen tegemoet.” Hij is er van overtuigd dat Cay-Noya nog steeds bestaansrecht heeft. ,,Scouting moet je ook een beetje zien als ‘buitenspelen plus’. Kinderen willen toch altijd blijven buitenspelen. Ouders staan er positief tegenover en voor kinderen is het leerzaam. Ik denk dat dat het voortbestaan garandeert. We zijn nog wel op zoek naar nieuwe leiding.”

Meer info: www.cay-noya.nl

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie