Met een kanskaart naar de Hof

25 mei 2011 om 00:00 Nieuws

AMERSFOORT - De Kalverstraat en de Leidsestraat van het welbekende Monopolyspel zijn binnenkort helemaal ‘passé’. De Amersfoortse Groen van Prinstererlaan en de Zuidsingel leveren straks veruit het meeste geld op. Stichting Leukemie.nl en Rotaract Amersfoort brengen namelijk samen een Amersfoortse editie uit.

Amersfoort krijgt eigen Monopolyspel

door Thalina Koeleman

Johan Birkhoff (27) lid van Rotaract Amersfoort, zit in het projectteam van Monopoly Amersfoort. Rotaract staat voor ‘Rotary in Action’ en is een initiatief van Rotary International. ,,Het is bedoeld voor jongeren tussen de 18 en 30 jaar, werkend of studerend. In Amersfoort zijn er veertien mensen actief. Samen zetten we ons in voor goede doelen.” Het idee voor een Amersfoortse editie begon in Duitsland. ,,Onze voorzitter zag daar steden met een eigen monopolyspel. Via Identity Games hebben we een licentie gekocht om een limited edition uit te brengen. Monopoly Amersfoort wordt dus in een beperkte oplage uitgebracht en komt hierna nooit meer uit.” Ook steden als Amsterdam en Rotterdam hebben inmiddels een eigen monopolyspel. ,,Wij koppelen het aan een goed doel, dat is nieuw. De opbrengst gaat naar Leukemie.nl”, licht hij toe.

,,We hadden zes jaar geleden al contact”, vertelt Gijs Beukhof (61), voorzitter van stichting Leukemie.nl. ,,Mijn oudste zoon Martijn heeft leukemie gehad en hij was lid van Rotaract. Dit leek ons een mooie aanleiding om samen te werken.” Birkhoff knikt instemmend. ,,Ze zijn gevestigd in Amersfoort, we hebben een band met Martijn en het geld gaat naar een concreet doel. Wij willen niet dat het wordt opgepot.”

Tijdens het spel worden onder andere de Utrechtseweg, Piet Mondriaanlaan en Koningin Sophialaan gepasseerd. ,,Bedrijven kunnen een straat bij ons kopen, daar komt dan hun logo bij te staan. Het mooie is dat het een Amersfoort-editie wordt, maar de spelregels blijven bestaan”, vertelt Birkhoff.

Volgens Beukhof moeten Amersfoortse bedrijven die nog een straat willen kopen wel snel zijn. ,,Ze zijn bijna uitverkocht. Ook de spelkaartjes gaan hard. Daar staat bijvoorbeeld op: u ontvangt namens die en die winkel 150 euro.” Volgens hem heeft de sponsoring een eeuwigheidswaarde. ,,Je gaat nooit meer van het bord af. Geef het spel gewoon aan je kinderen en kleinkinderen, die spelen het over dertig jaar nog”, zegt hij lachend.

Het familiespel wordt naar verwachting in september gelanceerd. ,,We hopen het eerste exemplaar te overhandigen aan burgemeester Bolsius. Daarna vindt de verspreiding plaats”, vertelt de voorzitter van Leukemie.nl. Ze hopen minimaal 1500 spellen te verkopen. ,,We verwachten dat de particuliere verkoop nog meer op gang komt”, vult Birkhoff aan. ,,Mensen die een band met de stad hebben, willen het spel graag in de kast hebben.”

Beukhof vertelt dat ze nog geen concreet project op het oog hebben. ,,We concentreren ons vooral op vooronderzoeken. In overleg met onze medisch adviseurs gaan we een doel kiezen. Dat hangt ook af van de opbrengst.”

u Het spel kost 49,95 euro. Meer info: www.monopolyamersfoort.nl.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie