Tuinconcert in villa De Wachter

18 mei 2011 om 00:00 Cultuur

AMERSFOORT - Een nieuwe lente; een groots geluid. Dit citaat van Herman Gorter lijkt een passende titel voor een lentetuinfestijn in mei. In de tuin van villa De Wachter aan de J.P. Heijelaan vormen Schotse doedelzakken, koorklanken, tintelende opera-aria’s en vier vormen van beeldende kunst de ingrediënten voor een kunstzinnige middag op het topje van de Amersfoortse Berg op zondag 22 mei.

door Peter Bruinsma

Al voor de tiende keer organiseren de bewoners van villa De Wachter in samenwerking met Scholen in de Kunst een tuinconcert in hun monumentale achtertuin. Het concert staat voornamelijk in het teken van honderd jaar Soli Amersfoort, één van de twee grote Amersfoortse oratoriumkoren. Het kleinere ensemble dat voorkomt uit het grote koor heet PetitSoli en wordt eveneens geleid door Peter den Ouden.

Het repertoire dat PetitSoli op 22 mei brengt is uiteraard anders van aard dan de stukken die het grote koor doorgaans brengt. PetitSoli laat de lente klinken in een afwisselende reeks liederen met een kamermuzikaal karakter van ondermeer Elgar, Brahms en Mendelssohn. Dit alles wordt afgewisseld met de mooiste opera-aria’s door sopraan Bernadette Dorhout en pianiste Jacomijn Putte. Bernadette ontving haar operascholing vooral in Londen en Amsterdam en brengt het theatrale aspect in haar zingen de laatste tijd ook tot uiting in haar liedprogramma’s die ze samen met Jacomijn Putte met zorg samenstelt. De Saint Anthony Pipe Band uit Wijk bij Duurstede is al sinds 1977 actief en heeft als doelstelling het uitdragen van de Schotste cultuur door middel van muziek en kleding. In het eerste deel van het tuinconcert zullen de Schotse bagpipes onder leiding van Gerrit Reurink hun markante geluid laten horen. De Amersfoortse beeldend kunstenaars Krista Israel, Klary van der Pol, Erwin van Zijl en Rik ten Cate exposeren met respectievelijk glas-, vilt-, schilder- en beeldhouwkunst.

Bewoner en organisator Heleen Barbas benadrukt het bijzondere aan het tuinconcert: ,,In een monumentale en groene omgeving genieten van veelkleurige muziek en gevarieerde beeldende kunst, dat is waar het die middag om gaat.” Na tien keer is Heleen Barbas aardig vertrouwd geraakt met het organiseren van een dergelijk groot evenement in haar achtertuin. ,,Ik doe het niet alleen. Scholen in de Kunst assisteren bij de realisatie van de middag. In het verleden haakten we ook aan bij evenementen als de Amersfoortse Familiedagen en Allemaal Amersfoort. Dat alles maakt een professionele aanpak mogelijk.”

Heleen Barbas woont met haar gezin al vanaf 1987 in de monumentale villa aan de J.P. Heijelaan. De villa werd tussen 1922 en 1927 ontworpen en gebouwd door architect H. Th. Wijdeveld in de expressionistische bouwstijl die later de Amsterdamse School werd gedoopt. Verspringende volumes, erkers, vlakken en de verschillende metselverbanden maken deze stijl heel herkenbaar. Huis en tuin lenen zich bij uitstek voor culturele doeleinden. Het Tuinconcert op 22 mei is daar een goed voorbeeld van.

Adres: J.P. Heijelaan, Amersfoort. Op www.wachtermuziek.nl staat meer informatie over het concert.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie