Stichting Behoud Nimmerdor wil landgoed beschermen bij verbreding A28

11 mei 2011 om 00:00 Nieuws

AMERSFOORT - De Stichting Behoud Nimmerdor (SBN) wil dat Rijkswaterstaat rekening houdt met een aantal zaken bij de verbreding van de A28. De stichting heeft een zienswijze ingediend bij het Ontwerpaanpassingsbesluit om de A28 tussen Utrecht en Amersfoort aan te pakken.

door John Spijkerman

De Stichting Behoud Nimmerdor werd in 1987 opgericht met als doel Landgoed Nimmerdor als natuur- en recreatiegebied in stand te houden. Daarnaast wil de stichting schadelijke invloeden vanuit onder andere de randgebieden van het landgoed tegengaan.In Nimmerdor zijn onder meer zeldzame vogels, vleermuizen en paddenstoelen.

SBN wil dat het Ontwerpaanpassingsbesluit A28 rekening houdt met de wensen van de stichting. Zo pleit de stichting ervoor om een ecoduiker aan te leggen bij de waterverbinding tussen Hazewater en Landgoed Nimmerdor, die onder de A28 doorloopt. De wateraanvoer moet ook in de toekomst gehandhaafd blijven en worden onderhouden, vindt de SBN. De stichting merkt op dat het hier om een waterverbinding gaat die een ecologische verbindingszone is tussen het Hazewater in Den Treek ten zuiden van de A28 en Nimmerdor ten noorden van de A28. Rijkswaterstaat moet maatregelen nemen om de ecologische verbindingen tussen Nimmerdor en Hazewater te versterken. Met de aanleg van een ecoduiker als faunapassage is de uitwisseling van kleine fauna tussen de twee gebieden mogelijk.

Rijkswaterstaat moet ook maatregelen nemen om te voorkomen dat het watersysteem van Nimmerdor kan worden vervuild. Nu wordt wegwater van de noordelijke rijbaan direct geloosd via riolering op een bermsloot. Bij calamiteiten kunnen bluswater of chemicaliën via de riolering op de bermsloot worden geloosd. Daardoor kan het watersysteem van Nimmerdor nu nog worden verontreinigd.

Ten slotte pleit de SBN ervoor om de bomen die moeten worden aangeplant omdat veel bomen moesten worden gekapt - in totaal 8,5 hectare - zoveel mogelijk worden aangeplant langs de A28. De bomen moeten geheel langs landgoed Nimmerdor worden geplaatst, vindt de SBN.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie