‘Niet iets om bang voor te zijn’

4 mei 2011 om 00:00 Nieuws

SOESTERKWARTIER - Het Oliemolenkwartier is de meest geschikte locatie voor een daklozenopvang, vindt het college van b en w. Tot 2023 zou zowel de dag-en nachtopvang voor daklozen als het zorgcentrum voor alcoholisten in containerbouw naast de Hogeschool voor Utrecht moeten worden gehuisvest. Met deze sobere en goedkopere oplossing denken b en w veel geld te kunnen besparen. Omwonenden zijn minder enthousiast. Ben Kok die aan de Grote Koppel woont, vindt dat het besluit er ‘even doorheen wordt gejast’. Hij gaat buurtbewoners mobiliseren en heeft alle raadsleden een brief geschreven.

B en w willen daklozenopvang Oliemolenkwartier

door John Spijkerman

Vorige week werd bekend dat het college 1 miljoen euro wil bezuinigen op de maatschappelijke opvang en de verslavingszorg. Alhoewel de ontwerptekeningen voor de alcoholopvang aan de Leusderweg al klaar waren, is die opvang nu definitief van de baan. Ook de permanente dagopvang aan de Kleine Haag gaat niet door. In plaats daarvan willen b en w een dagopvang en een nachtopvang op één tijdelijke locatie in het Oliemolenkwartier. Daar zou ook het zorgcentrum voor alcoholisten moeten komen. De maatregel levert structureel een bezuiniging van een half miljoen euro op.

In 2007/2008 organiseerde de gemeente al een zoektocht naar opvanglocaties. ,,Wij hebben aansluiting gezocht bij de oude criteria en de lijst van locaties’’, vertelt wethouder Boeve. ,,En we komen in principe uit op het Oliemolenkwartier.’’ Op 9 mei organiseert de gemeente een informatiebijeenkomst voor omwonenden. ,,Als de gemeenteraad in juni akkoord gaat en ‘een klap geeft’ op de bezuinigingen is de aanwijzing van Oliemolenkwartier een ‘in principe-besluit’.’’

B en w willen Amersfoorters daarna zes weken de tijd geven om alternatieve locaties aan te dragen die voldoen aan alle toetsingscriteria en aan de randvoorwaarden van tijdelijke bouw en lage kosten. Het college denkt overigens dat er geen enkele andere locatie is die aan alle criteria voldoet. ,,Maar als er alternatieven zijn, worden ze voorgelegd aan de gemeenteraad die dan een besluit moet nemen’’, stelt Boeve.

Omwonende Ben Kok is tegen een daklozenopvang in het Oliemolenkwartier. ,,In dit zeer intensief gebruikte en bewoonde gebied is dat mijns inziens uiterst onverstandig.’’ Kok was in 2008 als voorzitter van de Vereniging van Eigenaren (VvE) ‘De 7 provinciën’ ook al tegen een een mogelijke opvanglocatie aan de Grote Koppel. ,,Het Oliemolenkwartier wordt straks zo druk dat de leefbaarheid enorm onder druk komt te staan.’’ Hij vindt dat de gemeente de omwonenden overvalt met het plan. ,,Vlak voor de meivakantie een onverwachte brief in de bus en vlak na de meivakantie door de gemeenteraad jassen, vind ik zeer kwalijk. Het riekt naar manipulatie. Ik vind het een schandalige vorm van besluitvorming.’’ Kok vraagt zich af waarom er geen opvangcentrum komt aan de rand van de stad. Volgens Boeve heeft de geschiedenis van de afgelopen jaren laten zien dat het eigenlijk best goed gaat met de opvangvoorzieningen. ,,De overlast is afgenomen. Het is geen voorziening waar je bang voor hoeft te zijn.’’

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie