Wachtgeldgegevens openbaar

27 april 2011 om 00:00 Nieuws

De gemeenteraad bepaalde onlangs dat de wachtgeldgegevens voor individuele bestuurders openbaar moeten werden gemaakt. Voorstanders van openbaarmaking van deze gegevens wezen er op dat het hier om gemeenschapsgeld gaat. Velen vinden de vergoeding die oud-bestuurders ontvangen veel te riant. Sommigen vinden dat de wachtgelduitkering gelijk moet worden gesteld aan een gewone WW-regeling. En dat wethouders of burgemeesters die er zelf voor kiezen om een andere baan te nemen, niet ook nog eens wachtgeld moeten krijgen. De oud-Amersfoortse wethouder Ruud Luchtenveld ging bijvoorbeeld aan de slag als wethouder van Lelystad, maar heeft tot 2021 nog steeds recht op een aanvulling van zijn salaris vanuit Amersfoort. Oud-wethouder Mirjam van ‘t Veld ging als burgemeester werken in Maarssen, maar omdat zij als wethouder in Amersfoort een hoger salaris had dan nu als burgemeester krijgt ze nog steeds een aanvulling vanuit Amersfoort.

Bijna 3,5 ton voor oud-wethouder Jonkman AMERSFOORT - Oud-wethouders Jonkman, Hekman en Kruyt hebben in 2010 het volledige wachtgeldbedrag ontvangen waar zij recht op hadden. Ook oud-burgemeester Van Vliet ontving in 2010 de maximale wachtgelduitkering. In totaal ontvingen deze vier bestuurders in 2010 een bedrag van meer dan 235.000 euro. Kleinere uitkeringen waren er in 2010 voor oud-wethouder Van ‘t Veld, Luchtenveld, Stoelinga, Eerdmans, Brink en Van Daalen.

door John Spijkerman

Tot voor kort wilde het college van b en w niet per persoon aangeven hoeveel wachtgeld de oud-bestuurders ontvingen. Volgens burgemeester Bolsius moest de individuele persoonlijke levenssfeer van oud-bestuurders worden beschermd. Raadsleden mochten onder oplegging van geheimhouding de gegevens wel inzien. De PvdA vond dit niet ver genoeg gaan. De partij kwam met een voorstel om de geheimhouding bij het wachtgeld voor oud-bestuurders op te heffen. Dat voorstel werd aangenomen door een meerderheid. Alleen de fracties van CDA, ChristenUnie en vijf leden van de VVD-fractie waren tegen openbaarmaking van de gegevens. VVD-raadsleden Voogt en Van Wijngaarden stemden voor.

Tussen 2006 en september 2010 heeft de gemeente Amersfoort ruim 1,3 miljoen euro aan wachtgeld uitgekeerd aan oud-wethouders in Amersfoort. Vanaf 2010 ontvangt oud-burgemeester Van Vliet ook een uitkering. Opvallend is dat oud ChristenUnie wethouder Jonkman sinds 2006 een bedrag van bijna 345.000 euro heeft ontvangen. Zijn uitkering loopt door tot april 2012. Oud- CDA wethouders Roel Boer en de onlangs overleden Ineke Geluk ontvingen van 2006 tot en met 2009 respectievelijk circa 222.500 euro en ruim 247.000 euro aan wachtgeld. Oud-burgemeester Van Vliet die in 2010 stopte als burgemeester, ontving in dat jaar een wachtgelduitkering van bijna 51.500 euro.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie