Protest tegen coffeeshop in woonwijk

20 april 2011 om 00:00 Nieuws

,,De situatie aan de Puntenburgerlaan was nog onder controle, maar nu loopt het gierend achteruit”, zegt Puntenburgerlaanbewoner Dico Kuiper. Volgens hem heeft de sluiting van de coffeeshops Alem in de Schimmelpenninckstraat en Freetime in de Van Galenstraat geleid tot meer overlast bij de vier nog bestaande coffeeshops. ,,Er is sprake van een waterbedeffect met als gevolg dat het bij The Zoo van 11.00 tot 24.00 uur een op- en aanrijden is van auto’s en scheurende scooters.”

Onderzoek: wietboulevard geen oplossing AMERSFOORT - ‘Coffeeshop onze woonwijk uit!!’’, ‘Koffieshop weg bij onze kinderen’ en ‘Overlast zat’. Met protestborden maakten omwonenden van The Zoo aan de Puntenburgerlaan dinsdagavond hun ongenoegen duidelijk over de aanwezigheid van de coffeeshop in hun straat. Dat deden ze tijdens een raadsvergadering over het coffeeshopbeleid in Amersfoort.

door André van der Velde

,,Dit kan niet in een woonwijk”, zegt omwonende Rienk Spriensma. ,,Het is een zware criminele bende geworden. Dat wil je niet hier niet. Laat ze kijken naar bedrijventerreinen.”

Tijdens de raadsvergadering over het coffeeshopbeleid werd het onderzoek besproken dat de gemeente heeft laten uitvoeren naar de mogelijkheden om coffeeshops te concentreren op bijvoorbeeld een bedrijventerrein. De conclusie van dat onderzoek is dat een dergelijke ‘wietboulevard’ niet zorgt voor een verbetering van de veiligheidssituatie en de openbare orde.

Onder anderen VVD-raadslid Koos Voogt, PvdA-raadslid Youssef El-Messaoudi en SP-raadslid Ad Meijer uitten daarover hun teleurstelling. ,,Er mogen zich in Amersfoort negen coffeeshops vestigen, maar momenteel zijn het er slechts vier, terwijl de vestigingscriteria zo streng zijn dat het vestigen van een nieuwe coffeeshop bijna onmogelijk is”, aldus Meijer. ,,Dat betekent dat er een onevenredige druk ligt op de overgebleven coffeeshops.”Met die opmerking oogstte hij applaus van de demonstranten op de publieke tribune. Meijer pleitte voor een vervolgonderzoek.

Volgens Voogt was de motie die tot het onderzoek leidde, onvoldoende behandeld. Hij riep burgemeester Lucas Bolsius op te kijken naar alternatieven zoals een mobiele coffeeshop, een soort wietsnackkar die overal kan worden neergezet.

Burgemeester Bolsius stelde in een reactie dat hij zich keurig netjes had gehouden aan de onderzoeksopdracht. Dat qua grootte te vergelijken steden als Apeldoorn en Zwolle buiten beschouwing van het onderzoek waren gelaten, was volgens hem dat die steden geen ervaring hebben met het concentreren van coffeeshops. Hij zegde toe het onderzoek daarmee toch uit te zullen breiden.

Bolsius benadrukte dat bij overlast tegen de coffeeshops wordt opgetreden. ,,Ik loop er niet voor weg dat als ze zich niet aan de regels houden, ze te sluiten. Ik zal mij niet laten hinderen door het beeld dat er dan uiteindelijk misschien geen coffeeshops meer zijn.’’ Op de publieke tribune was Spriensma niet onder de indruk van de ferme woorden. ,,Dat is gebakken lucht. Coffeeshops horen sowieso niet in een woonwijk.”

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie