Veilige plek voor roze ouderen

20 april 2011 om 00:00 Nieuws

,,Ik was vrijwilliger bij de Roze Zaterdag in juni vorig jaar in Amersfoort en zag een standje van ANBO Roze’’, vertelt oud PvdA-raadslid Margreet van Hensbergen, 65 jaar oud en lesbisch. ,,Iemand gaf me toen een folder, en ik las over ontmoetingsgroepen voor homoseksuele ouderen. Dat leek me geweldig, maar er bleek geen groep in Amersfoort te zijn.’’ Daarin wilde ze vanaf dat moment verandering brengen. ,,Ik was ooit maatschappelijk werkster en heb verschrikkelijke verhalen gehoord over homoseksuelen die uit angst voor de intolerante maatschappij elkaar met geheime namen ontmoetten. Ik heb zelf meegemaakt dat mensen pas op hun sterfbed uitkwamen voor hun homoseksualiteit. Ze moésten het aan iemand vertellen, en dan nog aan iemand met zwijgplicht. Vergis je niet, de intolerante houding jegens homo´s is ook hier heel lang heel heftig geweest. En er is zoveel pijn, daar heb je geen idee van.’’

ANBO Roze start ontmoetingsgroep in Drietand AMERSFOORT - ANBO Roze start begin mei in Amersfoort een ontmoetingsgroep voor homoseksuele ouderen. De groep moet hen een omgeving bieden waarin zij zichzelf kunnen zijn. Veel roze ouderen zijn door hun achtergrond en de weinig tolerante omgeving niet gewend open te zijn over hun homoseksualiteit. De groep biedt hen de mogelijkheid hun isolement te doorbreken en te kunnen zijn wie ze zijn om zo gewoon gezellig oud te worden. Initiatiefnemers zijn Margreet van Hensbergen en Albert van Rees.

door André van der Velde

Ze kwam in het najaar in contact met Albert van Rees (69), die als ‘Roze Ambassadeur’ namens ANBO in diverse plaatsen heeft geholpen met het oprichten van ontmoetingsgroepen, onder meer in zijn eigen woonplaats Harderwijk. ,,Het is heel belangrijk dat homoseksuele ouderen elkaar in een eigen, veilige omgeving kunnen ontmoeten. Een plek waar je voelt dat je steun hebt, dat er meer zijn zoals jij en waar je ongeremd jezelf kunt zijn’’, licht hij toe.

Samen met Van Hensbergen, inmiddels ook een ‘Roze Ambassadeur’ zette hij een Amersfoortse ontmoetingsgroep op. Deze gaat 6 mei van start gaat in De Drietand aan het Neptunusplein. ,,Het kon ook bij de ANBO in de Nieuwstraat’’, zegt Van Hensbergen, ,,maar De Drietand is een zo neutraal mogelijke plek. Daar vinden ook al allerlei activiteiten voor ouderen plaats.”

Van Rees benadrukt dat het gaat om een ontmoetingsgroep, geen gespreksgroep. ,,De basis is gezelligheid. Er is geen ook programma voor de groep, dat is helemaal aan de deelnemers zelf. Maar er zijn natuurlijk wel allerlei gespreksthema’s te bedenken, filmvertoningen te organiseren, musea te bezoeken, fietstochten te organiseren of sprekers uit te nodigen. Alles is mogelijk.”

Wat hen beiden goed doet, is dat het initiatief niet alleen door de ANBO, maar ook door de andere ouderenbonden in Amersfoort wordt gesteund, zoals de PCOB en de Unie KBO. Van Hensbergen: ,,Dat is heel leuk. Zij zien ook dat de bejegening van mensen met een andere seksuele identiteit veel beter moet.’’

Meer informatie over de ontmoetingsgroep van ANBO Roze is te verkrijgen bij Margreet van Hensbergen via 06- 53491838 of e.mmvanhensbergen@gmail.com.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie