Hemus tegen gebruik 1/3 regeling voor nieuw clubhuis

13 april 2011 om 00:00 Nieuws

Hemus is er geen voorstander van dat de wethouder aan de raad vraagt het beschikbare budget van de 1/3 regeling te reserveren om het tekort op te vangen. De belangrijkste oorzaak waardoor het niet lijkt te gaan lukken de huisvesting binnen de financiële kaders uit de peiling van november 2009 te realiseren, is de vraagprijs die Meander hanteert en die 300.000 euro boven de getaxeerde waarde van de grond ligt. Het geld zal dus niet voor sport gebruikt worden. Het gaat hier om een compensatie voor grond die in 2004 zonder voorwaarden aan Meander is verkocht, terwijl er intussen werd gesproken over vestiging van het Huis van de Watersport op die locatie.

Hemus zal de raad dan ook verzoeken alternatieve financieringsbronnen te zoeken en niet de sportbudgetten uit te putten ten behoeve van het ziekenhuis. Daarnaast zal Hemus op 12 april aan de raad de plannen presenteren en laten zien welke unieke kansen huisvesting op de voormalige MOB-locatie biedt voor de watersport. Unieke kansen, omdat nu het waterschap toch aan de dijk gaat werken, zodat het verplaatsen van de dijk relatief goedkoop mogelijk is. Deze kansen zullen zich de eerstkomende decennia niet meer voordoen.

Waar het college de mogelijkheden voor de terugvaloptie wil onderzoeken, heeft Hemus de haken en ogen die daar aan kleven al goed in beeld. Allereerst is deze locatie nu particulier eigendom van de heer Elzenaar.

Hemus zal dit moeten kopen en de taxatierapporten die de heer Elzenaar heeft laten maken vallen helaas ver buiten onze financiële ruimte. Bovendien zal ook hier sprake moeten zijn van vervanging en nieuwbouw. Daarbij moeten we bedenken dat er flink asbest verwerkt is in de gebouwen. Dat de locatie Elzenaar met minder budget ontwikkeld kan worden is dus nog helemaal niet zeker. Dan zijn er planologische bezwaren, omdat de Schans, waar de huidige locatie ligt, een fiets- en wandelgebied gaat worden. Parkeren binnen een aanvaarbare afstand is daar in de toekomst niet meer mogelijk. Daar zal ook een oplossing gevonden voor moeten worden. In 2003 is door de gemeente, samen met Hemus, een locatiestudie verricht voor de nieuwbouw, waarbij zes locaties zijn bekeken. De locatie Elzenaar kwam pas als vierde wenselijke locatie uit de bus. Met name de smalle indeling van het terrein, boven op de dijk, betekent een beperking voor de roei-ambities. Met name voor roeiers met een handicap is het klauteren om van het water naar de loods te komen, met een boot in de handen, een lastige hindernis. Op de MOB-locatie is het mogelijk om buitendijks en direct aan het water te bouwen. Ten slotte is de Elzenaar-locatie meer belastend voor de bewoners van de woonboten dan de MOB-locatie. We roeien immers altijd richting Baarn. Bij Elzenaar blijven betekent dus heen en terug langs de woonboten varen. Vanaf de MOB-locatie varen we juist van de woonboten vandaan.

Op 12 april presenteert Hemus de plannen op het Plein in de grote hal van het Stadhuis.

Marco van der Eijk

Roeivereniging Hemus

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie