‘We helpen om te helpen’

13 april 2011 om 00:00 Nieuws

Een indringende geur hangt vrijdagmiddag bij de zij-ingang van de Immanuël-kerk, terwijl medewerkers druk bezig zijn groente en fruit te sorteren. ,,We weten nooit wat we van onze sponsoren krijgen. Dat is elke keer weer een verrassing. En vandaag hebben van de C1000 aan de Wiekslag veel groente, fruit en een hele lading knoflook gekregen”, verklaart Ria Molensky glimlachend.

Diaconale voedselbank in Liendert LIENDERT - Bij de voedselbank van Amersfoort denkt menigeen aan Voedselfocus, maar er is er nog eentje in Amersfoort en wel in Liendert. Wekelijks worden vanuit de Immanuël-kerk aan de Kraanvogelstraat zo’n 110 voedselpakketten verstrekt aan hulpbehoefenden. Het diakenechtpaar Rudy en Ria Molensky van Stichting Prismay zijn de drijvende krachten daarachter.

door André van der Velde

Elke vrijdag zijn tussen de tien en twintig vrijwilligers van de kerk van ‘s ochtends tot ‘s avonds druk in de weer om de pakketten samen te stellen, die vanaf 15.30 tot 17.30 uur kunnen worden afgehaald.

,,In 1989 zijn we vanuit deze kerk begonnen met het verstrekken van kerstpakketten. Dat deden we namens de diaconale hulpverleningsstichting Prismay die we in 1975 hebben opgericht”, vertelt Rudy Molensky terwijl hij de ruimtes laat zien waar de pakketten kunnen worden afgehaald. ,,De laatste vijf, zes jaar zijn we wekelijks voedselpakketten gaan uitgeven.”

,,In feite waren wij zo de eerste voedselbank”, vult Ria Molensky aan. ,,Toen René Slotboom in Amersfoort een niet-diaconale voedselbank wilde opzetten, zijn we gaan samenwerken.” Die samenwerking bestaat nog steeds. Rudy Molensky: ,,We verdelen onder meer overschotten onder elkaar. En wij hanteren bovendien andere criteria dan Voedselfocus. Zo hebben wij alleen een financieel criterium. Voedselfocus wijst soms iemand af en die kan dan vaak bij ons terecht.”

De cliënten hoeven voor hulp niet lid te worden van de gemeente, benadrukt Ria Molensky. ,,Absoluut niet. We helpen om te helpen, we leggen mensen niets op. Wel vertellen we waarom we dit doen. Bij ons zijn de mensen geen nummer zoals bij de sociale dienst. Ze zijn zielen. God houdt van alle mensen en wij vinden daarom het omzien naar elkaar heel belangrijk.”

Rudy en Ria Molensky kunnen overigens wat extra steun gebruiken. ,,We hebben een busje nodig zodat we de spullen uit Amersfoort en omgeving kunnen ophalen. Nu doen we dat nog steeds met een auto met aanhanger, maar dat is niet voldoende meer. En”, vervolgt hij, ,,een koelbusje zou helemaal mooi zijn.”

Ondertussen komen cliënten van de diaconale voedselbank binnen, onder anderen de Amersfoortse Marijke. ,,Mensen denken dat je ook al heb je een laag inkomen, altijd wel te eten hebt. Dat is echt een groot misverstand.” Zij is chronisch ziek, leeft op bijstandsniveau en moet na het betalen van de huur rondkomen van 300 euro per maand. ,,Wat mij en anderen de das om heeft gedaan is dat de ziektekostenverzekering onbetaalbaar is geworden. Dan heb je geen geld voor extra dingen zoals groenten, fruit, laat staan warm eten. Daarom ben ik heel blij dat deze voedselbank er is.”

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie