Amersfoorter Oscar Meijer in Gooische Vrouwen

31 maart 2011 om 00:00 Nieuws

AMERSFOORT - Amersfoorter Oscar Meijer (49), vooral bekend als liefhebber van het Koningshuis, is deze dagen te zien in de film Gooische Vrouwen. De bioscoopbezoeker moet wel goed opletten, want zijn optreden beperkt zich tot enkele seconden.

,,Wat leuk dat je me belt, al vind ik het zelf niet zo spectaculair. Ik sta als figurant ingeschreven bij een castingbureau, dus het komt vaker voor dat ik te zien ben op televisie of in een film. Wel leuk dat je me hebt gezien, dan weet ik dat ik niet op de montagetafel ben gesneuveld", aldus Meijer. Figureren is voor telefonist Oscar Meijer geen hoofdberoep. ,,Het is werk naast mijn werk. Het is altijd hartstikke leuk om mee te maken. Je komt op plaatsen waar je normaal niet komt. Zo ben ik voor een scène in de televisieserie over Joop den Uyl in het stadhuis van Rotterdam geweest."

Maar er zitten ook nadelen aan het vak. ,,Figureren is een kwestie van wachten, wachten, nog eens wachten, vijf minuten je kunstje doen en dan weer wachten. Ook is het geen vetpot. Je moet het vooral leuk vinden om te doen. Als je veertig euro per dag verdient, mag je blij zijn."

Ondanks al het wachten en de magere vergoeding blijft Meijer het leuk vinden. ,,Ik heb leuk contact met mijn medefiguranten. En je ontmoet soms bekende acteurs." Waar hij voor sommige soapsterren geen goed woord over heeft ('te arrogant'), is hij vol lof over gevestigde acteurs als Angela Schijf ('een schatje'), Gijs Scholten van Asschat en Bram van der Vlugt. ,,Als figurant moet je wachten tot de cast klaar is met eten. Met Bram van der Vlugt speelde ik in Keijzer en De Boer Advocaten. Hij riep ons toe ook te komen eten, tegelijk met de cast. Dat vind ik mooi. Zo'n grote acteur die dat zegt. Daar kunnen sommige soapsterretjes nog een hoop van leren."

Naaktscène

Voor de televisieserie A'dam E.V.A. die op zondagavond op Nederland 2 wordt uitgezonden, heeft Meijer zelfs een naaktscène gedaan. ,,Ik weet niet of het al is uitgezonden, maar ik loop dan naakt over het scherm. Gelukkig wel samen met tachtig anderen", lacht hij. Andere producties waaraan hij heeft meegewerkt zijn de film De Dominee over Klaas Bruinsma en de televisieserie Wilhelmina met Anne-Wil Blankers. ,,Daarmee is het eigenlijk allemaal begonnen. Het heeft met mijn oranjeliefde te maken dat ik wilde meewerken aan die serie. 'Dan heb ik elke koningin meegemaakt', dacht ik. Dat was in 1998. Toen heb ik mij ingeschreven bij een castingbureau. In het begin bemoeide ik mij met de productie omdat ik vond dat historische feiten niet klopten. Dat werd niet op prijs gesteld. Ik heb geleerd mijn mond te houden. Je moet als figurant je plaats kennen en je zakelijk opstellen. Want je komt om te werken."

Oscar Meijer doet eigenlijk altijd wel mee als hij wordt gevraagd te figureren. ,,Aan Majesteit met Carine Crutzen heb ik uit principe niet meegedaan, die serie vond ik te kritisch op het Koningshuis."

Gooische matras

In de film Gooische Vrouwen speelt Meijer een rolletje met acteur Leopold Witte. ,,De scene is tien keer gespeeld. Dus hoe hij uiteindelijk in de film is terechtgekomen, weet ik niet. Want ik heb de film nog niet gezien. Ik werd door Leopold Witte opzij geduwd, terwijl hij snel wegbeent." Naast de film heeft Meijer ook meegespeeld in de televisieserie Gooische Vrouwen. ,,Ik heb Linda de Mol inderdaad ontmoet. Of ontmoet. Je ziet haar en soms zegt ze iets tegen je. Daar moet je je niet teveel van voorstellen. Het is niet zo dat ik ineens op de Gooische matras beland, dat mocht ik willen", besluit Oscar Meijer lachend.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie