‘Inzet straatcoaches verspilling van geld’

6 april 2011 om 00:00 Nieuws

Dit naar aanleiding van een reportage van het tv-programma EenVandaag, waarin vooral de Amersfoortse situatie ter sprake kwam.

AMERSFOORT - Onafhankelijk raadslid Ruud Schulten en PvdA-raadsleden Youssef el-Messaoudi en Grace Tanamal willen opheldering van het college over mogelijke verspilling van overheidsgelden bij het inzetten van straatcoaches en het uitblijven van succes onder de doelgroep van Marokkaans-Nederlandse risicojongeren.

Volgens Schulten neemt Amersfoort sinds oktober 2009 deel aan het samenwerkingsverband met het rijk en 22 Nederlandse gemeenten bij de aanpak van Marokkaanse-Nederlandse risicojongeren. Amersfoort ontvangt van het rijk 131.000 euro per jaar voor zes straatcoaches (4 fte) en steekt ook gemeentegelden in de projecten. Dit vanwege het overmatige aandeel dat de deze groep jongeren in de Amersfoortse jeugdoverlast en jeugdcriminaliteit heeft. De doelgroep bestaat uit zo’n 200 overlastgevende jongeren.

De tv-uitzending heeft bij Schulten tal van vragen opgeroepen. ,,Helpt de inzet van straatcoaches inderdaad geen zier? Is er sprake van pappen en nathouden, een softy aanpak waarbij jongeren vooral uit strafrechtelijke wind worden gehouden? En waar baseert de burgemeester zijn recente ambities op dat nog dit jaar de jeugdoverlast wordt teruggedrongen?”

Ook wil Schulten weten of het college heeft geweigerd de programmamakers een reactie te geven. ,,Als dat zo is, dan bevestigt dat het beeld dat sprake is van een Amersfoorts veiligheidheidsbeleid waar tegen beter weten in burger- en raadskritiek wordt afgewimpeld met geruststellende woorden en dooddoeners.”

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie