'Onze stier' onder grote publieke belangstelling op z'n plek gezet + video

30 maart 2011 om 00:00 Nieuws

KRUISKAMP - Alsof het de intocht van Sinterklaas betrof, werd zondagavond de stalen stier van kunstenaar Thijs Trompert naar de rotonde Flierbeeksingel/Columbusweg gebracht. Zestig zogenaamde 'stierentrekkers' trokken de 8000 kilo zware stier, die op een truck stond, langzaam via de Hogeweg en de Flierbeeksingel op weg naar de rotonde, waar vele Amersfoorters in blijde afwachting waren van wat ging komen.

Het hele proces werd nauwlettend in de gaten gehouden door Trompert, die van begin tot eind bij de intocht van de stier in de stad betrokken was. Onder grote publieke belangstelling werd de stier met een grote kraan op zijn definitieve plek gezet. Kunstenaar Thijs Trompert zorgde ervoor dat het kunstwerk werd vast gelast. Hij werd daarbij geholpen door zijn vriendin Marisja Smit. Wethouder Barendregt zei 'kippenvel' te hebben gekregen en een 'beetje emotioneel' geweest te zijn toen het kunstwerk door de hijskraan op zijn plek werd gezet. Ze zei trots te zijn op de samenwerking die dit mogelijk had gemaakt en noemde de stier een toonbeeld van kracht voor de stad en van verbinding.

Na de vernieling van de houten stier in 2009 ontstond het initiatief ontstaan om 'Onze Stier' te laten herleven. De initiatiefnemers gingen op zoek naar sponsoring en donaties in geld en natura. In samenwerking tussen de gemeente Amersfoort, het bedrijfsleven, verenigingen, instellingen en vele stadsgenoten werd het geld voor het vervaardigen van 'Onze Stier' bij elkaar gebracht.

Het kunstwerk van Thijs Trompert, 5 meter hoog en 8.000 kilo zwaar, is gemaakt van staal en met zijn hoogte en gewicht de grootste stalen stier ter wereld. De welbekende Wall Street Bull, twee keer zo klein en ruim twee keer zo licht, is daarmee van zijn plaats verstoten. Meer informatie over Onze Stier staat op www.onzestier.nl

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie