Illegale bomenkap Hoogland-West

30 maart 2011 om 00:00 Nieuws

,,Dit is verschrikkelijk”, zegt Kees Koolmees van de Stichting Behoud de Eemvallei als hij bij de manege aan de Monseigneur Van de Weteringstraat naar de resultaten van de ‘onderhoudsbeurt’ kijkt. De afgelopen week heeft hij de plaatselijke en regionale pers meerdere malen rondgeleid langs de gevelde bomen. In totaal zijn zo’n zeventig à tachtig knotelzen rond het terrein van de toekomstige golfbaan gekapt. Hij noemt de gang van zaken ,,heel vreemd”. ,,We hebben het bestemmingsplan voor de golfbaan aangevochten bij de Raad van State en hebben ook een voorlopige voorziening aangevraagd. Dat betekent dat de huidige situatie bevroren wordt: je moet eerst op de uitspraak wachten. Door toch te kappen trek je je dus niks aan van de rechtsgang.”

Gemeente legt Smink dwangsom op HOOGLAND - Op straffe van een dwangsom van 100.000 euro heeft Smink Beheer de werkzaamheden aan het beoogde golfterrein in Hoogland-West moeten stilleggen. De Stichting Behoud de Eemvallei constateerde vorige week dat een aantal bomen illegaal was gekapt. Eigenaar Wim Smink spreekt daarentegen van onderhoud. Golfbaanexploitant Bert Schoenmaker benadrukt dat nog geen werkzaamheden voor de golfbaan zijn begonnen

door André van der Velde

Dat het ‘slechts’ onderhoud was, gelooft Koolmees niet. ,,Je mag inderdaad dikke stukken afzagen, maar dan moet je het niet zo doen als hier is gebeurd. Dan moet je de knot laten zitten.”

Koolmees loopt het weiland over richting de opslaghallen van Smink langs de Bunschoterstraat. Daarachter staan hele bossen nog te planten struiken. Bij een aangrenzend bedrijf is grond gestort. ,,Zo worden zichtlijnen doorbroken”, reageert Koolmees. En verderop is volgens hem al een stuk weide opgehoogd. Hij schudt zijn hoofd. ,,Dat mag nu allemaal niet. Het is eigenlijk erg simpel, er moet worden gewacht op de rechter.”

De gemeente heeft volgens een woordvoerder na de melding door Behoud de Eemvallei poolshoogte genomen en geconstateerd dat er sprake was van illegale bomenkap. ,,Er was een kapvergunning aangevraagd, maar die was nog niet verleend.” Vorig week donderdag kreeg Smink een brief van de gemeente dat het bedrijf op straffe van een dwangsom van een ton moet stoppen met de verdere werkzaamheden.

Wim Smink stelt in een reactie op de aantijgingen dat het wel degelijk ging om groenonderhoud. ,,Tijdens het snoeien bleek dat meerdere knotwilgen vanbinnen verrot waren, die zijn omgezaagd.” Hij ergert zich aan de onrust die over de bomenkap is ontstaan. ,,Ik snap niet waar ze zich druk over maken. Als het nou goede bomen waren, begrijp ik het, maar het was oude zooi. Bovendien komt straks als de golfbaan mag worden aangelegd veel meer groen terug, dan er nu staat.”

Golfbaanexploitant Bert Schoenmaker benadrukt op zijn beurt dat nog geen werkzaamheden voor de golfbaan op het terrein hebben plaatsgevonden. ,,Ja, we hebben wel vijf eiken verplaatst, maar daarvoor hebben we een vergunning van de provincie gekregen. Verder is er helemaal niks gebeurd voor de golfbaan.’’

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie