Molukkers herdenken stukje geschiedenis in Kamp Amersfoort

23 maart 2011 om 00:00 Nieuws

AMERSFOORT - In Kamp Amersfoort werd maandagmiddag een stukje vergeten geschiedenis herdacht. Het was op maandag 21 maart precies zestig jaar geleden dat de eerste groep Molukse KNIL-militairen en hun gezinnen met het schip de Kota Inten in Rotterdam aankwamen. Met bussen werden de Molukkers vervolgens per bus vervoerd naar Kamp Amersfoort, waar ze werden gedemobiliseerd.

Kamp Amersfoort heeft na de oorlog verschillende functies gehad. Direct na de oorlog werden er NSB-ers opgesloten. In 1948 werd het kamp een kazerne. In die tijd heette het De Boskamp. Daar werden in 1951 ruim 12.500 Molukkers gedemobiliseerd nadat zij een medische check up hadden ondergaan. Het is een stukje geschiedenis wat niet erg bekend is. Voor de Molukkers was het een traumatische ervaring. Vanuit Amersfoort werden ze verspreid over Nederland. Dachten ze aanvankelijk dat hun verblijf in Nederland beperkt zou blijven tot zes maanden, anno 2011 wonen ze hier nog steeds in Nederland en zijn onderdeel van de Nederlandse geschiedenis.

In het kader van de herdenking maakte een deel van de Molukkers de tocht van Rotterdam naar Amersfoort per bus. Daarvoor werd ook een bus ingezet zoals die in de jaren vijftig werden gebruikt. Bij deze bijzondere bijeenkomst in Amersfoort was onder meer burgemeester Bolsius van de partij. Aanwezig was ook de voormalige stafchef Dick Berlijn. Tijdens de bijeenkomst werd het boekje 'Molukkers in beeld' gepresenteerd.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie