Tweet: 'Titus Brandsma in Kamp Amersfoort'

16 maart 2011 om 00:00 Nieuws

AMERSFOORT - Met een tweet werd zaterdag om 11.00 uur aangekondigd dat priester Titus Brandsma 69 jaar geleden in Kamp Amersfoort arriveerde. Symbolisch reed op dat moment een legervoertuig met Duits kenteken door de oorspronkelijke toegangspoort. Via twitter zijn de laatste maanden van het leven van Brandsma dagelijks te volgen. Op zaterdag 12 maart stonden de 'twitter-followers' van Titus Brandsma even stil bij zijn aankomst in Kamp Amersfoort. Het geeft aan dat sociale media ook kunnen worden gebruikt voor meer serieuze onderwerpen.

Het aantal twitteraars dat naar Kamp Amersfoort is gekomen, valt zaterdagmorgen wat tegen. Sinds 19 januari 2011 volgen twitteraars via @PaterTitus42 van dag tot dag wat er met Titus Brandsma gebeurde tot aan zijn dood in Dachau een half jaar later. 'Titus op Twitter' is een initiatief van het Radio 5-programma 'Wat blijft… uit het oog in het hart'. Een In Memoriam-programma van de RKK. In samenwerking met het Nederlands Carmelitaans Instituut in Boxmeer worden de tweets verstuurd. Het twitteraccount van Titus Brandsma telt inmiddels ruim 1.200 volgers. Titus Brandsma was tijdens De Tweede Wereldoorlog een van de belangrijkste katholieken die zich verzette tegen het nazisme. De dagen voor zijn arrestatie op 19 januari 1942 bezocht hij de hoofdredacteuren van alle katholieke dagbladen om hen ervan te weerhouden om advertenties van de NSB in hun bladen op te nemen. Gedurende zijn gevangenschap in Scheveningen, Amersfoort, Kleef en uiteindelijk in Dachau. Vijfentwintig jaar geleden werd hij zalig verklaard door Johannes Paulus II.

Directeur Harry Ruijs van Kamp Amersfoort trad op als gastheer bij deze bijzondere gebeurtenis. Hij vertelde dat Titus Brandsma van maart tot mei 1942 in Kamp Amersfoort gevangen zat. Karmeliet Constant Dölle (1916) vertelde over Brandsma. ,,Hij dacht altijd in mensen en niet in machtsstructuren of organisaties.'' Alhoewel Brandsma zag hoe de Duitsers zich in het kamp misdroegen, bad hij ook voor de beulen die anderen zo vernederden. ,,Ik heb nog nooit eerder zo'n zachtmoedig mens ontdekt'', sprak een medegevangene. Amersfoorter Henk van Tilburg volgt Titus Brandsma op twitter. ,,Dit is een nieuwe manier om geschiedenis onder de aandacht te brengen.''

Met een Duits legervoertuig komt Titus Brandsma aan in Kamp Amersfoort.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie