AZC krijgt andere bewoners

16 maart 2011 om 00:00 Nieuws

,,Bij ons is er nooit sprake van sluiting geweest’’, COA-voorlichter Lily Benjamin-Merens. ,,Wij hebben daar geen berichtgeving over gedaan.’’ Op dit moment worden er in AZC aan de Barchman Wuytierslaan alleen uitgenodigde vluchtelingen opgevangen, maar daar komt een einde aan. Jaarlijks worden er in Nederland 500 van die uitgenodigde vluchtelingen opgevangen. In het land van herkomst worden zij geselecteerd en voorbereid op de komst naar Nederland. Amersfoort was één van de plekken in Nederland waar deze groep werd opgevangen. ,,Zij hebben al een verblijfsvergunning als ze in Nederland komen’’, weet Benjamin-Merens.

Geen sluiting asielzoekerscentrum aan BW-laan AMERSFOORT - Vanaf 1 september 2011 gaat het asielzoekerscentrum (AZC) Amersfoort aan de Barchman Wuytierslaan alleen nog reguliere asielzoekers opvangen. Het gaat daarbij om personen die in Amersfoort de uitkomst van hun asielprocedure afwachten. In berichtgeving in andere media werd gesuggereerd dat het Centraal Orgaan Opvang Asielzoekers (COA) het AZC in Amersfoort wilde sluiten, maar dit blijkt niet het geval te zijn. Het AZC in Amersfoort heeft ruimte voor 300 bewoners.

door John Spijkerman

Tot nu toe kregen deze uitgenodigde vluchtelingen in Amersfoort na een intensieve periode van enkele maanden een voorbereiding op op de Nederlandse samenleving. Uit gegevens van het COA blijkt dat er op dit moment 261 mensen gehuisvest zijn in het AZC in Amersfoort. Na een periode van 4 tot 6 maanden verhuisden zij vaak naar een gemeente elders Nederland. Het overgrote deel van deze asielzoekers vestigt zich buiten Amersfoort. Van de 368 personen die in 2010 uitstroomden, vestigden er zich 29 in Amersfoort en 339 elders in Nederland. De gemeente Amersfoort is verplicht om per jaar voor 80 asielzoekers met een verblijfsstatus een woning beschikbaar te stellen.

Minister Gert Leers van van Integratie en en Asiel heeft besloten dat deze uitgenodigde vluchtelingen voortal rechtstreeks in een gemeente worden opgevangen en niet meer in een AZC. Het gebouw is eigendom van het COA die verantwoordelijk is voor de samenstelling van de doelgroep die in het AZC is gehuisvest. Het COA heeft een bestuursovereenkomst gesloten met de gemeente voor onbepaalde tijd over het hernieuwde gebruik als AZC en heeft besloten er reguliere asielzoekers te huisvesten. ,,Reguliere AZC-ers moeten hun procedure afwachten. Dat duurt veel langer van de opvang van uitgenodigde vluchtelingen’’, weet COA-voorlichter Lily Benjamin-Merens.

Het aantal mensen dat wordt opgevangen, verandert niet met de wijziging in de populatie van het AZC. ,,Als er nu mensen uitstromen, worden ze vervangen door reguliere asielzoekers.’’ De verwachting is dat rond 1 september 2011 er alleen nog maar reguliere asielzoekers zullen zitten. ,,Voor de dagelijkse gang van zaken maakt dat niks uit. Er is alleen een andere begeleiding nodig. Sommige asielzoekers worden straks voorbereid op de Nederlandse samenleving; Anderen op een terugkeer naar het land van herkomst.’’

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie