‘Ouderen willen flexibel zijn’

9 maart 2011 om 00:00 Nieuws

Johan Engel werkt al sinds 1945 bij het Amersfoortse familiebedrijf Engel Repro. Hij is een voorbeeld voor het soort oudere werknemer waarvoor Young Ones graag wil bemiddelen. Het uitzendbureau was officieus al een maand actief, maar werd maandag officieel geopend. Young Ones is een initiatief van Mark Donckers en Jan Zandbergen. Het bureau heeft voor Amersfoort gekozen als vestigingsplaats, omdat het midden in het land ligt. De vestiging aan de Arnhemseweg is bedoeld als een pilotproject. Als het ouderenuitzendbureau aanslaat, komen er ook elders in Nederland vestigingen van Young Ones.

Opening van uitzendbureau gepensioneerden AMERSFOORT - De 82-jarige Johan Engel kan met recht een ‘krasse knar’ worden genoemd. Als ‘oudste werknemer’ van Amersfoort verrichtte hij samen met wethouder Gert Boeve maandagmiddag de openingshandeling van het arbeidsbemiddelingsbureau Young Ones aan de Arnhemseweg 11.

door John Spijkerman

Dagelijks melden zich bij Young Ones al zo’n 6 tot 7 ouderen. Ouderen die na hun pensionering werk zoeken, willen niet vijf dagen per week werken, weet Donckers. ,,Ze willen flexibiliteit.’’ Ouderen zoeken vaak ander werk dan zij hebben gedaan in hun werkzame leven. ,,Donckers vertelt dat het aantal gepensioneerden ten opzichte van het aantal werkenden de komende jaren verdubbelt. En bij bedrijven zien we dat het moeilijker wordt de bemanning rond te krijgen.’’ Bedrijven die zaken doen met Young Ones krijgen mensen die gekwalificeerd zijn, arbeidsethos hebben en die je kunt vertrouwen, verzekert Donckers.

Vestigingsmanager Mireille Ferrageau de St. Amand constateert dat er in 2016 een enorme krapte op de arbeidsmarkt ontstaat. ,,Dan zijn er handen tekort.’’ Ouderen kunnen in het gat stappen. ,,De banen waarin wij willen bemiddelen, zijn puur parttime. 65-Plussers willen echt niet meer 40 uur werken.’’ Zij beaamt dat oudere werknemers ook aantrekkelijk kunnen zijn voor bedrijven. ,,Ze hebben expertise, levenservaring en een andere mentaliteit. Hun ‘drive’ om te werken is anders.’’ De mensen die bij Young Ones staan ingeschreven, hebben over het algemeen een hoog niveau. ,,We zoeken mensen vanaf een jaar of 62 die lekker vitaal zijn, maar ook midden in de maatschappij staan. Zij kunnen ons bellen of een mailtje sturen. Wij plannen dan een afspraak in.’’ Behalve de oudste werknemer in Amersfoort zoekt Young Ones de komende weken de oudst werkenden van Bunschoten, Leusden, Nijkerk, Hoevelaken, Soest, Baarn, Barneveld, Scherpenzeel en Woudenberg. ,,Zij krijgen een oorkonde dat ze de oudst werkende werknemers zijn’’, vertelt Ferrageau de St. Amand.

Wethouder Boeve is blij met het uitzendbureau. ,,Het is goed een positief geluid over ouderen te laten horen. Als er wordt gezegd dat alle ouderen in deze stad ziek, zwak of misselijk zijn, is dat een belediging voor alle ouderen.’’ Als openinghandeling rolde Johan Engels samen met wethouder Boeve een plaat uit, waarop een vrouw uit de jaren zestig is afgebeeld. ,,Deze vrouw was jong is de jaren zestig’’, zegt Marc Donckers. ,,Daar gaan we hier mee aan de slag.’’

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie