‘Zijn er geen stelers, dan zijn er geen helers’

9 maart 2011 om 00:00 Nieuws

In het kader van de actie ‘Gejatte fiets? Je ziet ‘t zo!’ kunnen gestolen fietsen van 14 tot en met 19 maart worden ingeleverd zonder dat mensen zich hoeven te legitimeren en strafrechtelijk vervolgd worden. Dat kan bij de fietsenstalling aan de Sint Jorisstraat en bij het politiebureau aan de Van Asch van Wijckstraat 45. Volgens politiechef Van Leeuwen is fietsendiefstal een ‘speerpunt’ van de gemeente. Hoeveel fietsen er jaarlijks in Amersfoort worden gestolen is onbekend. Er komen zo’n duizend aangiften binnen, maar lang niet iedereen neemt de moeite om aangifte te doen. Sinds eind vorig jaar worden op plekken in Amersfoort lokfietsen ingezet die voorzien zijn met GPS om iets te doen tegen fietsendiefstal. Die fietsen werden al 22 keer gestolen. In 15 keer leidde dat ook tot aanhoudingen.

AMERSFOORT - Wie in Amersfoort op een gestolen fiets rijdt, moet oppassen. De politie gaat de komende tijd extra controleren. Overtreders kunnen worden aangehouden en riskeren een boete, taakstraf of zelfs strafblad.

door John Spijkerman

Fietsen die veel te goedkoop worden verhandeld op stations en scholen, blijken vaak te zijn gestolen. Maar ook kopers van deze fietsen hebben hun eigen verantwoordelijkheid, vindt de politie. De actie is een ‘stukje bewustwording’ voor mogelijke fietsenkopers. Het gaat erom dat die zich realiseren dat ze een fiets kopen die vermoedelijk gestolen is. ‘De keten tussen diefstal, heling en verkoop doorbreken’, daar gaat het de politie om. Als er geen gestolen fietsen worden gekocht, kunnen helers hun fietsen niet meer kwijt en heeft fietsendiefstal geen zin. ,,Zijn er geen stelers, zijn er geen helers’’, weet districtschef Gerda van Leeuwen. ,,Je hebt je eigen verantwoordelijkheid dat je geen gestolen fiets koopt’’, vindt ze. ,,Rij je op een ‘foute fiets’ krijg je een week de tijd om die fiets in te leveren.’’

Er zijn genoeg aanwijzingen waar je uit op kunt maken of je met een gestolen fiets te maken hebt. Als achterop de fiets bijvoorbeeld de sticker van de rijwielhandelaar is verwijderd, het slot is doorgezaagd, of het framenummer onherkenbaar is gemaakt, kun je er vaak vanuit gaan dat je te maken hebt met een gestolen fiets. ,,Als je een te mooie fiets kunt kopen tegen een te lage prijs, voel je op je klompen aan dat het geen zuivere koffie is’’, benadrukt burgemeester Bolsius.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie