Jelle Hekman geen statenlid

9 maart 2011 om 00:00 Nieuws

AMERSFOORT - Voormalig PvdA-wethouder Jelle Hekman is door het systeem van voorkeursstemmen er niet in geslaagd een zetel te bemachtigen voor Provinciale Staten van Utrecht. PvdA-kandidaten D. Kilic en H. Essousi werden met voorkeurstemmen gekozen. Dat ging onder anderen ten koste van Jelle Hekman die op een zevende plek stond.

De definitieve uitslag van de Provinciale Statenverkiezingen is op vrijdag 4 maart, door het Hoofdstembureau in de gemeente Utrecht, vastgesteld. De definitieve uitslag heeft geen wijziging gebracht in het aantal zetels dat aan de partijen was toegekend. De uitslag werd door burgemeester Wolfsen, als voorzitter van het Hoofdstembureau, bekend gemaakt.

In de provincie Utrecht werden in totaal 564.216 stemmen uitgebracht. Deel je dat aantal door 47 (aantal zetels in PS), dan krijg je de kiesdeler (12.004 stemmen). De kiesdeler is het aantal stemmen dat nodig is voor één zetel. 41 van de 47 zetels konden direct onder de partijen verdeeld worden. Vervolgens werden zes zetels verdeeld tussen het CDA, VVD, SP, PvdD, 50Plus en de PVV.

Wanneer een kandidaat minimaal een kwart van de stemmen van de kiesdeler haalt, dan komt hij of zij voor de partij in de Staten. Alleen voor de lijst van de PvdA had dit consequenties. Bij andere partijen waren er geen wijzigingen door voorkeursstemmen.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie