Streekmarkt valt in de smaak (+ video)

9 maart 2011 om 00:00 Nieuws

De Eemhavenkade tussen Dara en Merlot is een gezellige drukte van belang. Zo’n dertig standhouders bieden de meest uiteenlopende producten aan, van brood, kaas, groente en fruit tot allerlei soorten sappen, bier, delicatessen, nougat, ijs en wijn. Al deze producten hebben een gemeenschappelijke deler: ze komen allemaal uit de omgeving van Amersfoort.

Gezellige drukte van belang op eerste editie AMERSFOORT - De allereerste Smaak van de Streekmarkt is zaterdag goed in de smaak gevallen. De markt aan de voet van de Koppelpoort trok volgens initiatiefnemer Cor Holtackers zeker tweeduizend bezoekers. ,,Het heeft de hele dag storm gelopen. Nog voor de officiële start om 10.00 uur was het al bingo. Het liep meteen als een tierelier.”

door André van der Velde

,,Doelstelling van deze streekmarkt is om Amersfoorters kennis te laten maken met regionaal voedsel. Velen weten niet dat er heel veel aanbod is”, zegt Holtackers, terwijl hij volop genietend over ‘zijn’ markt loopt. ,,En er is een duidelijke trend in de maatschappij dat mensen de herkomst van hun voedsel steeds belangrijker vinden. Bovendien levert het kopen van streekproducten ook een bijdrage aan de lokale economie.’’

De bezoekers genieten ook volop van de markt, er is veel te proeven. Zoals de ‘25 kilometer soep’, een soep met ingrediënten die allemaal afkomstig zijn uit een cirkel van 25 kilometer rond Amersfoort. De soep wordt gloeiend heet gehouden in houtgestookte veldkeuken en vindt gretig aftrek. De eigenaressen van Bed & Breakfast Queens hebben aan het einde van de dag ,,ontelbaar” veel eieren gebakken en andere lekkere dingen verkocht. De koks van Slow Food maken ondertussen een authentieke een heerlijke stamppot van pastinaak en wortel. Wie iets niet alledaags wil proberen, kan terecht bij het standje van Paardenmelkerij Achterduijst uit Nijkerk voor een glaasje verse paardenmelk.

De standhouders zijn zonder uitzondering blij met de markt. ,,Dit is werkelijk geweldig”, zegt Annet Belt van knoflookkwekerij Eemlook uit Leusden. ,,De drukte en het enthousiasme hebben mijn stoutste verwachtingen overtroffen. Kennelijk is er een enorme behoefte aan een markt als deze.” Ze verheugt zich op een volgende editie van de streekmarkt. ,,Dan hebben we ook verse knoflook en als in september de oogst achter de rug is nemen we 20 soorten mee. Maar we hebben trouwens zo’n tweehonderd soorten, die allemaal wat anders smaken.”

Ook Kyra Gunneweg van de biologische (bamboe)kwekerij Randijk uit Leusden is blij met de markt. ,,Mensen met een klein bedrijf hebben vaak moeite hun doelgroep te vinden. Hier komt alles bij elkaar en het is heel divers.” ,,Dit moet vaker”, vult een marktbezoekster haar spontaan aan.

Of de markt vaker wordt georganiseerd is nog niet zeker. ,,Maar dit smaakt duidelijk naar meer”, zegt Holtackers aan het einde van de dag, terwijl de allerlaatste kom ‘25 kilometer soep’ aan de man wordt gebracht. ,,We zullen dit eerst evalueren met de gemeente en dan zien we wel verder.”

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie