Commentaar: Van kwaad tot erger

9 maart 2011 om 00:00 Nieuws

De werkelijkheid is vaak vele malen gekker dan een film of een boek. Illustratief is het wel en wee van de Burger Partij Amersfoort. Deze partij beschikt over een ongekend zelfvernietigend talent, zo laten de gebeurtenissen van de afgelopen dagen maar weer eens zien.

Precies een jaar geleden werd de BPA tijdens de gemeenteraadsverkiezingen van maart 2010 met zeven zetels de grootste van de Keistad. Die overwinning werd bekroond met de toetreding van de BPA tot het college van b en w en de komst van een eigen BPA-wethouder. Lang heeft de BPA niet van dat succes kunnen genieten. Met groot elan heeft de BPA er alles aan gedaan om de eigen positie te ondermijnen en de eigen geloofwaardigheid te grabbel te gooien. Met de toetreding tot het college en het grotendeels opgeven van het eigen verkiezingsprogramma begon het geruzie en gekissebis. Eind vorig jaar trad BPA-wethouder Ben Stoelinga af. Daarna stapten twee BPA-ers over naar een andere partij. De zelf geënsceneerde afbraakactie was zo succesvol dat de geloofwaardigheid van Amersfoorts enige lokale partij aan het eind van 2010 was gereduceerd tot nul.

Toch kan het altijd nog erger, moet de partij die zich altijd sterk maakte voor transparantie en eerlijkheid hebben gedacht. Met de komst van een nieuwe BPA-penningmeester en Gerard van Vliet als zoveelste nieuwe BPA-fractievoorzitter kwam er informatie naar boven over ‘vreemde financiële transacties’ rond de fractievergoeding van de BPA. Was er sprake van fraude? Kennelijk had de hele BPA-fractie al die jaren zitten slapen. Of wilden sommige raadsleden het niet weten? Nu vroegen Van Vliet en Smit zich af of het wel in de haak was en stelden zij burgemeester Bolsius ervan op de hoogte. Deze vond de gang van zaken zo verdacht dat hij een extern onderzoek liet instellen. Inmiddels heeft hij de zaak in handen gegeven van het Openbaar Ministerie.

Gerard van Vliet, Raphaël Smit, Onno Roelé en Ruud Schulten vroegen Hans van Wegen om tijdens het onderzoek van het OM zijn activiteiten voor de BPA op te schorten. Toen deze dat weigerde besloten Van Vliet, Smit en Roelé uit de fractie te stappen en met z’n drieën voor zichzelf te beginnen. Schulten wilde bedenktijd, maar heeft nu aangegeven de BPA ook te verlaten. Het OM gaat onderzoeken of er strafbare feiten zijn gepleegd. Daarbij zal er niet alleen worden gekeken naar Hans van Wegen, maar bijvoorbeeld ook naar oud BPA - en tegenwoordig VVD - raadslid Kees Kraanen. Maar betekent dit dat andere BPA-raadsleden die nu haastig het zinkend schip verlaten vrijuit gaan?

Intussen is de BPA gereduceerd tot zijn oorsprong: Hans van Wegen. De teloorgang van de BPA heeft de geloofwaardigheid van de lokale politiek geen dienst bewezen. De partij die een jaar geleden de grootste van Amersfoort werd, is uiteengevallen in een aantal brokstukken. De kiezer blijft verdwaasd achter.

John Spijkerman
Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie