Verontwaardiging na bomenkap

9 maart 2011 om 00:00 Nieuws

De kapvergunning werd afgegeven voor 11 berken, 2 beuken, 18 dennen en 2 kersen. In de vergunning is een herplantplicht opgenomen voor eenzelfde aantal bomen. Die moeten binnen een jaar zijn aangeplant. Kamp Amersfoort directeur Harry Ruijs vindt niet dat er in overeenstemming is gekapt met de afspraken. ,,De nieuwbouw van het Dierenbeschermingscentrum zou vanaf de Loes Overeemlaan en Kamp Amersfoort visueel nauwelijks zichtbaar zijn. En er zou niet meer worden gekapt dan nodig is. Maar dit is rigoureus. Ze hebben alle bomen omgezaagd. Er is ons een ander plan gepresenteerd dan de kapvergunning.’’ Over het bouwplan voor het nieuwe Dierenbeschermingscentrum is Ruijs wel tevreden. Het nieuwe gebouw voor het Dierenbeschermingscentrum wordt achterop het perceel aangelegd, anderhalf tot twee meter verdiept in de grond. Wel blijft Harry Ruijs het cynisch vinden dat op de plek waar tijdens de oorlog kampcommandant Kotälla zijn honden uitliet, straks het geblaf van de honden van het Dierenbeschermingscentrum weer te horen zal zijn.

Kaalslag schuin tegenover Kamp Amersfoort AMERSFOORT - Voor de bouw van het nieuwe Dierenbeschermingscentrum aan de Loes van Overeemlaan zijn veel meer bomen gekapt, dan aanvankelijk was afgesproken, stellen landschapsarchitect Dick Haver Droeze en directeur Harry Ruijs van Kamp Amersfoort. Volgens gemeentewoordvoerder Van der Leest is er niks aan de hand en zijn er niet meer bomen gekapt dan volgens de kapvergunning zou mogen. De PvdA heeft er bij het college schriftelijke vragen over gesteld.

door John Spijkerman

Volgens landschapsarchitect Dick Haver Droeze die betrokken is bij de inrichting van het Dierenbeschermingscentrum, was een deel van de kap overbodig, juist omdat de nieuwbouw aan de achterkant van het terrein komt. ,,Die bomen hadden kunnen blijven staan. Wat fout is gegaan, is dat degenen die de bomen hebben gemerkt en degenen die hier zijn gaan slopen de kaart niet konden lezen.’’ Haver Droeze, die sinds 1993 ook als adviseur betrokken is bij Kamp Amersfoort, was zelf aanwezig bij de bomenkap en probeerde zonder succes de kap tegen te houden. ,,De grote bomen, waaronder ook grote eiken hadden niet weg gehoeven.’’

Volgens Haver Droeze zit er nu niets anders op dan veel meer compenserend aan te planten, dan anders nodig was geweest. Gemeentewoordvoerder Van der Leest bevestigt dat ‘collega’s’ van hem zijn wezen kijken na een melding dat er meer bomen zouden worden gekapt. ,,Dat bleek niet zo te zijn’’, verzekert Van der Leest.

Volgens de PvdA is de bomenkap gebaseerd op een kapvergunning, die volgens het bestemmingsplan nooit had mogen worden afgeleverd.

De bouwtekening die in de kapvergunning is gebruikt, zou niet in overeenstemming zijn met de bouwtekening in het bestemmingsplan. De partij merkt op dat in het bestemmingsplan juist wordt uitgegaan van het behoud van zoveel mogelijk bomen en bosgedeelten waardoor natuur en landschap zo minimaal mogelijk worden verstoord.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie