Titel voor Judith Meerding

2 maart 2011 om 00:00 Nieuws

Powerlifting is een krachtsport die bestaat uit uit een drietal disciplines te weten: kniebuigen (Squat), bankdrukken (benchpress) en een gewicht van de grond tillen (deadlift). Bij elke discipline krijgt de atleet drie pogingen. De beste pogingen per discipline worden bij elkaar opgeteld en de som van die uitkomsten geeft het eindtotaal. Powerlifting bestaat uit 70% kracht en 30% techniek en is ingedeeld in diverse gewichtsklassen. Het is een echte individuele sport waarbij zelfverbetering centraal staat. Afgelopen zondag vormde krachtsportvereniging SSS uit Alkmaar het onderkomen voor het NK Powerlifting 2011, voor zowel dames als heren. De top van Nederland was hierbij aanwezig waaronder ook onze eigen Hooglandse Judith Meerding.

Powerlifter Nederlands Kampioen AMERSFOORT - Tijdens het Nederlands Kampioenschap Powerliften dat afgelopen zondag in Alkmaar werd gehouden, werd de Hooglandse powerlifter Judith Meerding Nederlands Kampioen in de gewichtsklassen tot 63 kg (voor de eerste keer). Een meer dan voortreffelijk resultaat van deze in Hoogland woonachtige atlete, die zich door het behalen van deze Nationale titel kwalificeerde voor deelname aan het Europees Kampioenschap dat in mei zal worden gehouden in Tsjechië.

door Huub van Aerssen

Meerding: ,,Voor het eerst deed ik mee in de klasse tot 63 kg, waarvoor ik de afgelopen tijd zo’n 3 kilogram diende af te vallen. Dat is best wat op zo’n gewicht omdat je snel kracht verliest. Op de weging s’ochtends woog ik zelfs 62.3 kg, achteraf gezien wel een tikkeltje aan de lichte kant.” Meerding begon het kniebuigen met een gewicht van 145 kg wat eigenlijk nauwelijks enig probleem opleverde. Een tweede poging met een gewicht van 155 kg mislukte, waardoor een derde poging het moest gaan doen. Meerding:” Doordat ik wat zelfverzekerder was, ging het gewicht nu wel relatief eenvoudig omhoog. Mijn persoonlijk record is 160 kg dat ik vestigde tijdens het in november jongstleden gehouden WK in Zuid Afrika. Maar toen was mijn gewicht ook 66 kg.”

Teveel en te snel eten gaan parten spelen

Het onderdeel bankdrukken begon de Amersfoortse topatlete met een gewicht van 85 kg. Ondanks dat zij wat last van haar schouder ondervond, ging dat prima. Meerding: ,,Ik verhoogde naar 90 kg wat vervolgens ook geen problemen opleverde. Maar met een gewicht van 95 kg ging het na drie pogingen mis en merkte ik dat ik massa’s miste en dat gewicht niet aankon. Tevens voelde ik me tijdens het bankdrukken erg beroerd. Mogelijk dat ik (mede door het afnemen in gewicht) tijdens de wedstrijddag teveel heb gegeten. Achteraf gezien gewoon stom!”

Ook tijdens het laatste van de drie wedstrijdonderdelen, het deadliften, bleef Meerding dat beroerde gevoel houden. Zij begon met een gewicht van 150 kg wat eenvoudig te trekken was. In een tweede beurt wist zij ook een gewicht van 160 kg te trekken en had zich ten doel gesteld om in totaal 450 punten te gaan halen. Meerding: ,,Die puntentelling wordt berekend aan de hand van het lichaamsgewicht, aantal kilo’s die je tilt en of je man of vrouw bent. Voor die 450 punten had ik bij het deadliften een gewicht van 172,5 kg nodig.” Uiteindelijk bleek dat extra gewicht voor Judith Meerding te zwaar, waarbij zij aangaf dat als zij niet zo beroerd was geweest zij dit gewicht wel had getrokken.

Slotakkoord

Aan het eind van een inspannende dag werd Judith Meerding uiteindelijk Nederlands Kampioen in de klasse tot 63 kg. Meerding: ,,De komende tijd eerst nog het NK bankdrukken (27 maart) en een open powerlifting wedstrijd op 17 april. Bij die wedstrijden kan ik me nog meer richten op mijn lichaamsgewicht, precies 63 of 62.9 kg. Daarmee voorkom ik krachtverlies!”

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie