De waarde van de ouderdom

6 maart 2011 om 00:00 Algemeen

AMERSFOORT - Jong is in en oud is uit. Dat is het overheersende gevoel in onze samenleving. Dat mensen steeds ouder worden, lijkt eerder een kwaad dan een zegen. Door vragen naar de betaalbaarheid van pensioenen en toekomstige bemensing van de zorg, wordt de oudere generatie in een ongunstig daglicht gezet. Het symposium ‘De waarde van de ouderdom’, 11 maart in de Bergkerk, wil bijdragen aan een positiever beeld.

door Joke Bosch

,,Je kunt spreken van een antropologische revolutie”, zegt organisator René Rosmolen. ,,Nog nooit zijn we met z’n allen zo oud geworden. De levensverwachting ligt tegenwoordig boven de tachtig jaar. Ter vergelijking: in het Romeinse rijk was dat 25. De betaalbaarheid en de solidariteit tussen de generaties komen daardoor onder druk te staan. Ook de beeldvorming is veranderd. Vroeger waren generaties op een natuurlijke manier met elkaar verbonden. Nu staan jongeren soms negatief tegenover ouderdom. Dat heeft misschien te maken met de eigen angst voor de toekomst. Als jongeren een oudere zien, kijken ze in de spiegel: zo word ik later ook! Bovendien wordt minder waarde gehecht aan ouderdom. Jong is in en oud is uit. Mensen fitnessen en skiën om er maar bij te horen. Onze vraag is: leveren zij zo niet te veel in van de intrinsieke waarde van de ouderdom?”

,,In het zwitserlevengevoel is genieten de enige waarde van de ouderdom. Als je zegt: ik stel het oud worden zo lang mogelijk uit en hoop daarna zo snel mogelijk dood te gaan, integreer je de dingen niet. Ouderdom is een zelfstandige levensfase die niet alleen met verval en achteruitgang geassocieerd moet worden, maar ook met groei, rust en vertraging. Ouderen herinneren ons eraan dat we leven in de tijd. Zij bezien het leven vanuit het einde en kunnen het daarom meer betekenis geven. Ouderen denken ook minder in hokjes dan jongeren en komen soms dichter bij het geheim van het leven. Zo kun je waardig oud worden en bovendien van betekenis zijn voor de jongere generatie.

Ouderen hebben veel te geven, maar worden helaas vaak gezien als mensen aan wie veel gegeven moet worden. Ik probeer het daarom om te draaien en de ‘mythe van het voltooide leven’ ter discussie te stellen. Die bestond misschien vroeger: opgaan, blinken en verzinken; maar tegenwoordig heb je nog een groot deel van je leven vóór je als je 65 wordt. Het is een mythe dat je bent uitgeleerd en uitgewerkt op je 65e. Je innerlijke ontwikkeling gaat dóór.”

Rosmolen werkt behalve als geestelijk verzorger in de Lisidunahof (Leusden) ook voor de Amersfoortse Bergkerk, waar hij het project ‘Onder de vijgenboom, zin in de ouderdom’ heeft opgezet. Daarnaast heeft hij een eigen praktijk als rouwtherapeut en is hij actief als fotograaf. Met het symposium - gesponsord door onder meer Beweging 3.0 - willen hij en zijn medeorganisatoren in de eerste plaats ouderen bereiken en daarnaast professionals en vrijwilligers in de ouderenzorg.

u Symposium ‘De waarde van de ouderdom’, 11 maart in de Bergkerk. Informatie over sprekers, tijden en toegangsprijzen: www.Bergkerk.nl of ds. R.Rosmolen: 033-4801553, r.rosmolen@casema.nl.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie