‘Vaker de ramen open zetten’

2 maart 2011 om 00:00 Nieuws

AMERSFOORT - Voor de verbetering van de ventilatie in 31 basisscholen is ruim anderhalf miljoen euro beschikbaar. Zo’n 900.000 euro van dit bedrag wordt betaald uit rijkssubsidies. Het overige deel komt voor rekening van schoolbesturen of de gemeente. In de scholen worden - bouwkundige - aanpassingen uitgevoerd om de luchtkwaliteit te verbeteren. Daarnaast moet er in scholen met mechanische ventilatie meer worden gelucht.

Ventilatie op basisscholen wordt verbeterd

door John Spijkerman

De luchtkwaliteit in Amersfoortse basisscholen laat nogal te wensen over blijkt uit een aantal onderzoeken dat de afgelopen jaren is gehouden. Door slechte ventilatie is het koolstofdioxidegehalte (CO2) in schoollokalen regelmatig hoger dan toegestaan. Dat kan leiden tot geurhinder, hoofdpijn, vermoeidheid en sufheid, slijmvliesirritaties, overdracht infectieziekten en astma-aanvallen en een verergering van allergieën bij leerlingen. Het kan ook zorgen voor slechtere leerprestaties. Het gaat hier niet alleen om een Amersfoorts probleem.

In het schooljaar 2008/2009 en 2009/2010 verrichtte de GGD onderzoek bij 42 Amersfoortse scholen met natuurlijke ventilatie. In ongeveer veertig procent van de onderzochte lokalen bleek het CO2 gehalte hoger te liggen dan was toegestaan. Naast het GGD-onderzoek bij scholen met natuurlijke ventilatie deed een onafhankelijk bureau in 2009 onderzoek bij 31 scholen met mechanische ventilatie. In 86 procent van de onderzochte lokalen bleek het CO2 gehalte te hoog.

Opvallend resultaat uit de onderzoeken is dat in Amersfoort scholen met natuurlijke ventilatie beter scoren dan scholen met mechanische ventilatie. Deels heeft dat te maken met de grenswaarden die gebruikt zijn om te bepalen of het binnenklimaat in scholen voldoende of onvoldoende was. De GGD gebruikte namelijk hogere CO2 grenswaarden dan het externe onderzoeksbureau. Een andere verklaring is dat scholen met mechanische ventilatie te weinig gebruikmaken van natuurlijke ventilatie. Kennelijk is vergeten dat op Amersfoortse scholen mechanische ventilatie bedoeld is als aanvulling op natuurlijke ventilatie. De ramen moeten in de toekomst dus wat vaker worden opengezet.

,,De perceptie bestaat dat op scholen met mechanische ventilatie er niet meer hoeft te worden gelucht’’, vertelt gemeentewoordvoerder Bianca de Graaf. Dat is een misverstand. De GGD is op de betrokken scholen langs geweest en heeft duidelijk gemaakt dat er ondanks de aanwezigheid van mechanische ventilatie wel degelijk gelucht moet worden. Daarnaast worden aanpassingen doorgevoerd, zoals het vervangen van kozijnen, het vervangen van glas, dakisolatie, thermostaatkranen op de radiatoren, zonwering en CO2 kastjes. Deze aanpassingen moeten samen met een bewustwordingsproces zorgen voor een betere luchtkwaliteit op de scholen.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie