Oud-wethouders en oud-burgemeester kosten gemeente 1,3 miljoen euro aan wachtgeld

23 februari 2011 om 00:00 Nieuws

AMERSFOORT - De gemeente Amersfoort heeft van 2006 tot en met september 2010 in totaal bijna 1,3 miljoen euro aan wachtgeld uitgekeerd aan oud-wethouders en aan oud-burgemeester Van Vliet. Wachtgeld is een uitkering die onder meer oud-wethouders en oud-burgemeesters ontvangen in afwachting van ander werk of een pensioen.

door John Spijkerman

Het weekblad Elsevier had in september 2010 een verzoek ingediend bij de gemeente om een overzicht te krijgen van de uitgekeerde bedragen aan wachtgeld. De gemeente wilde wel aangeven hoeveel wachtgeld er in de periode 2006 tot en met 2010 in Amersfoort was uitgekeerd en aan welke bestuurders, maar wilde niet per wethouder/burgemeester specificeren hoeveel eenieder jaarlijks aan wachtgeld had ontvangen. Het college van b en w vond dat met het openbaar maken van het uitgekeerde wachtgeld per persoon inbreuk zou worden gemaakt op de persoonlijke levenssfeer van mensen. Elsevier besloot daarop de cijfers van de gemeente Amersfoort niet te gebruiken voor het overzicht dat verscheen in de editie van enkele weken geleden. In dat overzicht werden veel Nederlandse gemeenten opgenomen. PvdA en BPA hebben het college vragen gesteld over de gang van zaken.

Gemeentewoordvoerder Hendriks benadrukt dat de gemeente na een verzoek van Elsevier wel degelijk gegevens heeft overlegd, maar dat het college de informatie niet per persoon afzonderlijk wilde specificeren. ,,Elsevier heeft ons opgenomen in een lijstje van gemeenten dat niet wilde meewerken, maar dat klopt niet. We hebben ze heel veel informatie gegeven.''

De hoogte van het bedrag dat ex-wethouders of ex-burgemeesters als wachtgeld ontvangen, kan flink variëren: van enkele honderden tot duizenden euro’s per maand en is afhankelijk van de nieuwe baan van oud-bestuurders en het bij die baan behorende inkomen. De bedragen die de afzonderlijke Amersfoortse bestuurders als wachtgelduitkering ontvingen variëren van 62 euro tot 70.781 euro per jaar.

In 2006 keerde de gemeente Amersfoort een bedrag van bijna drie ton ( € 297.096,97) aan wachtgeld uitgekeerd; in 2007 was dat een bedrag van € 317.700,40, in het jaar 2008 gaat het om € 267.201,41, in het jaar 2009 om € 205.195,34 euro en tot en met september 2010 werd er € 173.496,70 uitgekeerd aan wachtgeld. Voor de hele periode 2006 t/m september 2010 is dat bijna 1,3 miljoen euro.

De wethouders die van 2006 tot en met september 2010 gebruikmaakten van de wachtgeldregeling waren Roel Boer, Henk Brink, Marcel Fränzel, Ineke Geluk, Piet Jonkman, Paul Strengers, Bert van der Werff, Jan de Wilde, Mirjam van 't Veld, Hans van Daalen, Jelle Hekman, Arriën Kruyt en Ruud Luchtenveld. Ook oud-burgemeester Albertine van Vliet heeft recht op een wachtgelduitkering.

Wachtgeldregeling

Als een wethouder stopt of moet aftreden en nog geen andere baan heeft, heeft hij in het eerste jaar recht op 80 procent van zijn wethouderssalaris als wachtgeld. In de volgende jaren ligt dat percentage op 70 procent. De duur van de wachtgelduitkering is gekoppeld aan het aantal dienstjaren dat een wethouder heeft. Daarbij geldt een minimum van twee jaar wachtgeld en een maximum van zes jaar. Ook al is iemand maar een half jaar wethouder, dan heeft hij nog recht op een wachtgeld van twee jaar.

Een bijzondere uitzondering wordt gemaakt voor bestuurders die langer dan tien jaar wethouder zijn geweest, en na hun vijftigste stoppen. Zij hebben tot aan hun pensioen recht op wachtgeld. In Amersfoort was dat bijvoorbeeld het geval bij Roel Boer.

Ex-wethouders hebben geen sollicitatieplicht. Als zij een nieuwe baan krijgen, betekent dat niet dat ze geen wachtgeld meer ontvangen. Per kwartaal moeten oud-wethouders bij de gemeente opgeven wat hun verdiensten zijn geweest in die periode. Zij mogen hun wachtgeld aanvullen tot honderd procent van hun oude wethouderssalaris zonder dat ze worden gekort op hun wachtgeld. Pas als de combinatie van nieuwe baan en wachtgeld meer oplevert dan het oude wethouderssalaris, worden ze gekort. Als een ex-wethouder in zijn nieuwe baan meer verdient dan toen hij wethouder was, heeft hij geen recht meer op wachtgeld.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie