Hoogland op weg naar kampioenschap

23 februari 2011 om 00:00 Voetbal

Hercules heeft wel een wedstrijd minder gespeeld. Maar voor trainer Jan Oosterhuis, bezig aan zijn eerste seizoen in Utrechtse dienst, is de competitie nu een gelopen race en wordt Hoogland kampioen. ,,Dat is duidelijk, “ was de eerste reactie van de oud-speler van de voormalige profclub FC Wageningen. ,,Daar hoeven we niet omheen te draaien. Het gat is te groot geworden.”

HOOGLAND - De kansen van tweedeklasser Hoogland op het kampioenschap zijn zondag na de fraaie winst (3-1) in de topper tegen Hercules flink toegenomen. Maar liefst tien punten is nu het verschil tussen de Hooglanders en de Utrechters op de ranglijst van de tweede klasse B. door Balt Gmelig

Na de eerste helft lag de wedstrijd op een redelijk bezet sportpark Langenoord nog geheel open. Op een sterke tweede helft van Hoogland bleven de bezoekers echter het antwoord schuldig. Oosterhuis: ,,Hoogland speelt deze competitie constanter en is een meer complete ploeg dan wij zijn. Dat zag je vandaag weer.”

Met de in basiself teruggekeerde Kevin Heideveld was Hoogland na twaalf minuten voor het eerst gevaarlijk. Via het hoofd van een tegenstander belandde een kopbal van Tim Krux, volgend seizoen speler van topklasser Sparta Nijkerk, op de lat. Maar daarna zocht ook Hercules regelmatig de aanval op en met succes. In de 19e minuut ontsnapte Youssef el Jebli aan de linkerkant en gaf een voorzet die door zijn ploeggenoot Francis van Rooij in een doelpunt werd omgezet: 0-1.

Dat was een tegenvaller voor de thuisclub maar de teleurstelling over die onverwachte tegentreffer duurde niet lang. Slechts twee minuten had Hoogland nodig om de zaken recht te zetten. Met een kopbal verraste Tijmen van Middelaar doelman Kevin Klerks: 1-1. Meer doelpunten kregen de naar schatting 700 toeschouwers in het eerste bedrijf niet te zien omdat Kheibar Mangal en Krux de kansen niet benutten.

Na rust verscheen Caspar Vijverberg in het veld voor Mangal. Hoogland nam geen genoegen met een gelijkspel en verhoogde de druk op het Utrechtse doel. De eerste waarschuwing in de tweede helft deelde Dave Dekker in de 57e minuut uit met een prachtig genomen vrije trap. De bal belandde echter op de lat maar vier minuten later was het wel raak. Kevin Heideveld was een verdediger plus doelman Klerks te snel af en deponeerde de bal in het lege doel: 2-1.

Acht minuten later viel de beslissende derde treffer. Vijverberg, in de vorige competitiewedstrijd tegen Kampong al goed voor drie doelpunten, nam de bal vanaf een meter zodanig op z’n slof dat Klerks alleen maar naar de bal kon kijken: 3-1. Daarna verzuimde Heideveld de bezoekers het genadeschot te geven maar dat bleek achteraf ook niet nodig te zijn geweest. De vreugde was groot in de gelederen van Hoogland na de belangrijke winst op de naaste concurrent. ,,Onze kansen op het kampioenschap zijn nu 90 tot 95%, “ zei een blije Vijverberg overtuigend. ,,Ik heb er alle vertrouwen in. “