Gemeenteraad stemt in met nieuwe culturele invulling Eemhuis

23 februari 2011 om 00:00 Nieuws

AMERSFOORT - De gemeenteraad heeft dinsdagavond ingestemd met een voorstel om een andere culturele invulling te geven aan het Eemhuis. Alleen de BPA en de SP stemden tegen het raadsvoorstel. Wethouder Barendregt wilde voor 1 maart 2011 duidelijkheid over haar plan, waarin Scholen in de Kunst afziet van een theaterzaal in Het Eemhuis; De Kelder niet verhuist naar het Eemhuis, maar blijft zitten in het Oliemolenkwartier en Kunsthal KAdE de vrijgevallen plek in het Eemhuis overneemt.

De herbezinning op de huisvesting van culturele instellingen in het Eemhuis heeft te maken met de zware bezuinigingen die de gemeente de komende jaren moet doorvoeren binnen de culturele sector. Culturele instellingen werd gevraagd daarvoor met onorthodoxe voorstellen te komen. De plotselinge veranderingen zijn volgens wethouder Barendregt nodig omdat een gezonde en toekomstbestendige exploitatie van het Eemhuis de afgelopen weken onder druk kwam te staan. Bij De Kelder bestond de vrees voor een faillissement in de toekomst. Het poppodium was bang niet in staat te zijn de twee zalen in het Eemhuis succesvol te exploiteren. Daarmee zou de gemeente een groot risico lopen. Ook gaf Scholen in de Kunst aan al voldoende over genoeg podia in Amersfoort te beschikken.

Vóór 1 maart 2011 konden de wijzigingen in de bestemming van het Eemhuis nog relatief eenvoudig doorgevoerd worden. Daarna zouden aanpassingen aan de oorspronkelijke plannen niet meer mogelijk zijn. In het Eemhuis is nu ruimte voor de bibliotheek, Archief Eemland, Scholen in de Kunst en KAdE. Zorgen waren er wel over de huur van het gebouw van de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed aan het Smallepad. De gemeente heeft een dertigjarig huurcontract afgesloten met het RCE voor de huur van de ruimte waarin Kunsthal KAdE is ondergebracht. Jaarlijks kost dit de gemeente 292.5000 euro. De gemeente gaat in samenspraak met de Rijksgebouwendienst, de eigenaar van het RCE-gebouw, kijken of er een nieuwe huurder gevonden kan worden voor deze ruimte.

De gemeente gaat met De Kelder overleggen hoe het poppodium in de toekomst versterkt kan worden. Het poppodium zal eerst een businessplan gaan opstellen.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie