‘Afbraak Amersfoort Vernieuwt’

16 februari 2011 om 00:00 Nieuws

AMERSFOORT - PvdA en SP hekelen het collegevoorstel om de AV-teams af te schaffen. Beide partijen vinden dat er geen goed alternatief is voor het gezamenlijk opsporen en vooruithelpen van ‘multiprobleemhuishoudens’ in de Amersfoort Vernieuwt-wijken. Dat bleek dinsdagavond in De Ronde tijdens de bespreking van de nieuwe koers die het college met het wijkvernieuwingsprogramma wil voeren.

Kritiek PvdA en SP op afschaffen AV-teams

door André van der Velde

Een van de voorstellen is het afbouwen van de AV-teams, de teams die in Randenbroek/Schuilenburg, Liendert en Kruiskamp huis-aan-huis gaan en zo in een vroeg stadium problemen kunnen signaleren. ,,Dit wordt nu op een brute manier stopgezet, op basis van een oppervlakkige analyse”, stelde SP-raadslid Ad Meijer.

Hij wilde ook opheldering van wethouder Gert Boeve over het voorstel te stoppen met het project voor een tweede supermarkt op het Euterpeplein. Reden daarvoor is dat het college dit geen taak voor de overheid vindt. Het SP-raadslid betreurt dat. ,,Voor veel mensen zou een goedkope supermarkt een prachtige uitkomst zijn geweest.”

Zijn PvdA-collega Youssef El-Messaoudi noemde het voorstel de AV-teams af te schaffen een voorbeeld van afbraakbeleid. ,,We snappen dat moet worden bezuinigd en dat een en ander efficiënter kan, maar nu loop je een reëel risico dat de positieve ontwikkelingen die op sociaal gebied zijn geboekt, teniet worden gedaan.”

Wat VVD-raadslid Daniëlle van Wijngaarden betreft mogen de AV-teams wél verdwijnen. ,,Pas als aantoonbaar is gemaakt dat ze effect hebben is het een ander verhaal”, stelt ze. ,En daarbij gaat het heel concreet om aantallen mensen die aan een baan geholpen zijn, uit de schulden zijn geraakt, weer naar school gaan enzovoort. Let wel het gaat om meer dan 1 miljoen euro verspreid over drie jaar. Dat is heel veel geld.”

Een derde voorstel van het college, om voortaan het professioneel organiseren van sport- en ontmoetingsactiviteiten meer over te laten aan bewoners, leidde tot kritiek van onder anderen BPA-raadslid Raphaël Smit. ,,Het vragen van zelfredzaamheid van de mensen die toch al niet zo goed kunnen participeren of zich kunnen weren, betekent dat ze aan hun lot worden overgelaten.” PvdA-raadslid El-Messaoudi wilde in dat verband van de wethouder weten wat de maatregel betekent voor projecten als de Buitenkast en de chillruimte op het Operaplein.

Wethouder Boeve kon dinsdagavond wegens tijdgebrek niet uitgebreid op de vragen ingaan. Hij zegde wel toe de financiële consequenties van de herijking in kaart te zullen brengen. Ook erkende hij, na aandringen van Meijer, dat het vorige college een blunder heeft gemaakt door werk te maken van een tweede supermarkt op het Euterpeplein.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie