VVZA krijgt thuis kous op de kop

9 februari 2011 om 00:00 Voetbal

Nog zonder spits Michael Ouwerkerk (geschorst) en schaduwspits Kevin Engelman (geblesseerd) kwam VVZA bleekjes uit de startblokken. De ploeg miste de beleving die zo broodnodig is om in de derde klasse je wedstrijden te winnen. Het normaal zo voortreffelijke middenveld speelde minder dan men van hen gewend is. In de achterhoede was de van vakantie teruggekeerde Joey Naus weer helemaal op zijn plaats, maar moest zijn maatje en voorstopper Jorrit Smit (nog niet wedstrijdfit) toekijken. Op zijn plaats speelde Tommy Mannien weer een dijk van een wedstrijd. Zo spelend zal Smit het nog lastig krijgen om zijn plaats in het team terug te krijgen. Waar een vakantie naar Mexico al niet toe kan leiden.

AMERSFOORT - Om de overwinning (1-2) van Vriendenschaar zondag op VVZA onverdiend te noemen, zou de tegenstander van de zeehelden zeker tekort doen. Ook aan het begin van het seizoen had VVZA het zwaar tegen deze Culemborgse tegenstander, maar toen werd er wél gewonnen. Maar als de spitsen van VVZA zondag wat beter bij de les waren geweest, waren de punten gewoon op Sportpark Emiclaer gebleven.

Na 20 minuten werd linksback Ramon van Wijk gemakkelijk omspeeld door de rechtsbuiten van Vriendenschaar. Uit zijn harde voorzet kon de spits van de gasten van dichtbij de bal gemakkelijk binnen tikken: 0-1. De doelman van VVZA, Kevin Snel, viel hierbij niets te verwijten. Aan hem de ondankbare taak Rijk voorlopig te doen vergeten, daar de vaste doelman door een knieblessure langdurig is uitgeschakeld.

Van VVZA kant vielen drie goede kansen te noteren, waaronder één voor Lex Rebergen die zijn schot op de paal zag belanden. In de tweede helft een wat geconcentreerder spelend VVZA, maar net op het moment dat iedereen dacht dat de gastheren door zouden drukken, kopte Mannien ongelukkig de bal in zijn eigen kruising: 0-2.

Met nog een klein half uur te spelen, leek er nog niets aan de hand. VVZA heeft wel voor hetere vuren gestaan. Na 70 minuten gooide trainer Piet Rigter er met Dwight Maduro nog een extra spits bij. Hij stond koud in het veld of hij liet de aansluitingstreffer noteren:1-2.

Het laatste kwartier kende over en weer kansen op doelpunten, al waren die van VVZA net even iets mooier. Freek Rubrech zag zijn schot nog uit de kruising gehouden worden door de voortreffelijke doelman van Vriendenschaar. Spits Rob Hosman kwam nog een paar keer oog in oog te staan met de die sluitpost, maar wist de kansen niet te verzilveren.

Al met al beleeft VVZA een teleurstellend begin van de tweede competitiehelft. Werd de winterstop nog ingegaan met een riante voorsprong op de naaste belagers, door de slechte resultaten in de laatste drie wedstrijden hebben Wasmeer en CDW nu minder verliespunten dan VVZA. Dit maakt het uitduel tegen CDW komende zondag extra pikant. Een nederlaag zet een voorlopige streep door de titelaspiraties van de Rigter-brigade.